Favorite Box augustus

Wij geven jou op deze pagina meer informatie over de wijnen die in de augustus box zitten. Onze wijnexperts hebben voor de zomer een mooie selectie wijnen samengesteld.

Scroll naar beneden voor meer informatie over de wijnen.

In plaats van een video over de wijnen in de Favorite Box, hebben wij nu speciaal een recept gemaakt voor een heerlijke pokébowl met tonijn. Dit gerecht past perfect bij de Etna Rosato van het wijnhuis Graci in Etna, Italië. Een leuke uitdaging voor de echte wijn-spijs liefhebber! Scroll naar beneden voor het recept.

Mocht je nog vragen hebben over de Favorite Box neem dan gerust contact met ons op via Robbi@vinvinwines.nl 

Podere San Cristoforo – Luminoso Vermentino DOC

Podere San Cristoforo werd in 1901 gesticht door een familie van landbouwers die dit land zorgvuldig selecteerde vanwege de ideale omstandigheden voor de wijnbouw: de frisse en steenachtige bodem van de wijngaarden, het resultaat van de mineraalhoudende heuvels van Gavorrano en de constante zeewind zijn van cruciaal belang voor de gezonde rijping van de druiven. Vandaag de dag is de wijngaard eigendom van de beroemde wijnmaker Lorenzo Zonin.

Gelegen op een oude rivierbedding, liggen de wijngaarden op een woest land, tussen de Tyrreense zee en de glooiende kustheuvels van Toscane. De grond van de wijngaarden is steenachtig met een hoog kleigehalte.

De Vermentino heeft een rijk wit karakter van gesneden appel, perzik en abrikoos. Heldere zuren met een lange afdronk. “Luminoso” kan worden geserveerd als aperitief of samen met lichte gerechten, op basis van groenten en vis. Zoals een “Carpaccio van zeebrasem” op smaak gebracht met limoen en munt.

Famille Hugel – Pinot Blanc Classic

Al meer dan 380 jaar en met 13 generaties… Hugel is een naam die synoniem is met de Elzas. Opgericht in 1639 in Riquewihr door Hans Ulrich Hugel, staat het familielandgoed, waarvan de initialen nog steeds op het familiewapen staan, tegenwoordig bekend als een van de belangrijkste familiebedrijven in de wijnwereld. De wijngaarden van de familie Hugel beslaan meer dan 30 hectare in Riquewihr, waarvan bijna de helft in het Grand Cru-gebied. De familie Hugel staat voor passie, kwaliteit en consistentie; waarden die het authentieke wijnhuis wereldberoemd hebben gemaakt met zijn beroemde flessen met het opvallende gele label. De Hugel worden vaak de ambassadeurs van de Elzaswijn genoemd.

De aroma van de pinot blanc is fruitig en elegant geurend. In de mond is dit een droge wijn met een vrolijke en harmonieuze aanzet. Het is koel, verfrissend, afgerond en glad; het lest de dorst met een volle en hartige afdronk. De scherpte ervan is indrukwekkend. Dit is een fijne Pinot Blanc die veel plezier zal geven in zijn jeugd, maar die na 3 tot 5 jaar echt opmerkelijk zal zijn met een Bourgondisch gevoel zonder vatrijping.

De wijn is lekker bij zee- en zoetwatervis, bij voorkeur gegrild, in saus, gerookt, gemarineerd of bij het begin van een maaltijd. Ook lekker bij asperges, zeevruchtenschotels, geiten- of schapenkaas. Kip in roomsaus, kalfsblanquette, sushi, tarbot, zeetong en coquilles.

Sierra Cantabria – Organza Blanco

Sinds 1870, een periode van vijf generaties, is de familie Eguren toegewijd aan de teelt van wijnstokken en de productie en rijping van de beste wijnen van La Rioja. Viñedos y Bodegas Sierra Cantabria is opgericht door Guillermo Eguren, een zelfgemaakte bodeguero en wijnbouwer. Zijn familie had sinds de jaren 1870 druiven verbouwd in Rioja Alavesa. Tegenwoordig leidt de vierde generatie van de familie Eguren alle aspecten van het wijnbereidingsproces, met Marcos Eguren als wijnmaker en zijn broer Miguel Angel Eguren als algemeen directeur.

De Organza van Sierra Cantabria is een blend van de Viura, Malvasia & Garnacha Blanca druiven en komt van de oude wijngaard San Vicente de la Sonsierra.
Na de handmatige pluk vindt er een koude inweking plaats van de druiven gedurende 12 uur om extra smaak en aroma aan de druiven te onttrekken. De Fermentatie vindt plaats in nieuwe Franse eikenhouten vaten. Gevolgd door rijping op vat gedurende 9 maanden en battonage (omroeren van de dode gist cellen voor extra body en volume) twee keer per week tijdens de eerste 6 maanden.

Dit is een prachtige witte Rioja met mooi verfijnd eik. In de neus witte vruchten en in de mond een goede zuurgraad en wederom fraaie fruittonen met verfijnd eiken en vanille. Meer dan 10 jaar geleden creëerden Marcos en Miguel Eguren een witte wijn genaamd “Organza,” verwijzend naar de lichte stof die trouwjurken sieren, dat duidt op haar zachtheid en delicatesse.

Allram – Gruner Veltliner Strass

Weingut Allram ligt in het hart van Oostenrijk, in de regio Kamptal. Deze familie ziet het als hun plicht om de tradities in stand te houden, aangezien ze al vier generaties lang wijn maken met hoge eisen en oog voor detail vanaf het allereerste begin. Ze hebben een gezonde dosis perfectionisme die hen heeft gebracht waar ze nu staan: een trots familiewijnhuis met een gerenommeerde naam in Oostenrijk. Tegenwoordig cultiveren ze meer dan dertig hectare wijngaarden.

De druiven worden met de hand geplukt en ondergaan een temperatuurgecontroleerde gisting bij 19°C. Daarna is er wat langdurig contact met de droesem voor extra body en smaak.

De Gruner Veltliner Strass heeft een delicaat aroma met verfrissende citrustonen op het palet. De wijn is kruidig, charmant en licht en heeft tegelijkertijd een duidelijke peperigheid. De Gruner Veltliner gaat goed samen met Aziatische gerechten en gerechten met varkensvlees en groenten.

Graci – Etna Rosato DOC

Graci ligt op de noordelijke helling van de Etna, in Passopisciaro. Het gebied heeft een eeuwenoude wijntraditie. De wijngaarden bevinden zich in het hart van de Alcantara-vallei op een hoogte tussen de 600 en 1.000 meter boven de zeespiegel. Wijnmaker Alberto Graci verbouwt hier alleen Etna wijnstokken met de druivenrassen Nerello Mascalese, Carricante en Cataratto, met zoveel mogelijk respect voor de terroir en tradities.

De teelt van de wijngaarden is volledig biologisch gecertificeerd en er is veel aandacht voor duurzaamheid. Tijdens de oogst vindt er een zorgvuldige selectie plaats voor volledige rijpheid van de druiven en worden de opbrengsten in de wijngaard tot een minimum beperkt. Ook in de kelder wordt een strikte aanpak gehanteerd, op zoek naar precisie en finesse. Al het werk is gericht op het ondersteunen van de persoonlijkheid van de wijngaarden met behoud van de diversiteit en nuances tussen jaargangen. Dit met de volle overtuiging dat enkel door de natuurlijke expressie van de terroir te ondersteunen en te respecteren, wijnen gemaakt worden die bijzonder complex zijn.

Deze 100% Nerello Mascalese rosato maakt indruk met zijn levendige boeket van zoete meloen, opgetild door muntachtige kruiden en witte rook. Het heeft een zijdezachte textuur maar weergalmt van pittige citrus en verrukkelijke zuren, terwijl mineraal getinte groene appel en kruiden over de zintuigen stromen. Deze rosé vraagt ​​om heerlijke zomerse gerechten met een bite, zoals sushi en sashimi of een poké bowl. Een gegrilde tonijnsteak of een rijke salade zal hier ook erg lekker bij zijn. Scrol naar beneden voor het recept van de pokébowl.

Tenuta di Ghizzano – Veneroso DOC Terre di Pisa

Ghizzano is een historisch dorpje in Toscane, diep in de glooiende heuvels tussen de stad Pisa en de middeleeuwse stad San Gimignano. Dicht genoeg bij de Middellandse Zee om te genieten van de milde zeebries, en zonder extreme temperaturen of groot risico op voorjaarsvorst. Alle wijngaarden van het landgoed zijn geplant op de zonovergoten hellingen, in de splijtbare pliocene bodems van Toscane.

De familie Venerosi Pesciolini vestigde zich in de 14e eeuw in de regio Colline Pisane. Al 26 generaties lang verbouwt de familie wijnstokken, olijfbomen en granen met respect voor het terroir. Sinds 1996 runt gravin Ginevra Venerosi Pesciolini het landgoed. Haar visie was om het historische landgoed van haar familie naar de 21e eeuw te brengen door biologische en duurzame landbouwpraktijken te introduceren. In 2003 lanceerde Ginevra de eerste biodynamische conversie van de boerderij; een radicaal idee in de Toscaanse wijnmakerskringen.

70% Sangiovese en 30% Cabernet Sauvignon. Veneroso ontleent de naam aan de familievoorouder Veneroso Venerosi. Sinds 1985 de eerste vintage. Door zijn elegante en rijpe fruit, gecombineerd met mineraliteit, wordt het een ambassadeur die trots is op de eigenaardigheden van het terroir waarin het is geboren.

De smaak is vol intens bloemig aroma en rijp rood fruit. Fris in de mond, juiste zuurgraad en prima balans. Perfect om intense voorgerechten en hoofdgerechten op basis van vlees en wild mee te combineren.

Recept Pokébowl met tonijn

Voor de augustus Favorite box hebben wij een recept gemaakt die goed samen gaat bij de rosé van Graci. Scrol naar boven voor informatie over de wijn en leg de Rosé maar alvast koud!

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gr pokébowl rijst
  • 500 gr verse tonijnfilet
  • 6 el sesamolie
  • 8 el sesamzaadjes
  • 4 lente-ui
  • 2 avocado
  • 1 komkommer
  • 4 el appelazijn
  • 125 g wakame (zeewiersalade)
  • 200 g geblancheerde sojabonen
  • 1 grote rode ui
  • 4 el zoete chilisaus
  • 4 el sojasaus

Voor de gembermayonaise:

  • 4 flinke el mayonaise
  • 2 el gembersiroop
  • 1 tl sriracha (optioneel)

Bereidingswijze voor vier personen

  1. Kook de pokébowl rijst volgens de bereidingswijze.
  2. Snijd de tonijn in twee dikke plakken, zoals steaks. Bestrijk met sesamolie en wentel de boven- en onderkant door de sesamzaadjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de tonijn 30 tot 40 seconden per kant. De buitenkant moet mooi goudbruin zijn en de binnenkant nog rauw/rosé.
  3. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd deze in kleine blokjes. Zuur de komkommerblokjes dan kort in een scheut appelazijn. Gezuurde komkommer is nét even wat smaakvoller.
  4. Snijd de avocado in dunne plakjes en de lente-ui in ringetjes. Snipper de rode ui en bak hem daarna goudbruin.
  5. Maak de gember-mayonaise door de ingrediënten in een kommetje door elkaar te mengen. Voeg optioneel naar smaak een drupje srirachasaus toe voor een beetje pit. Doe de saus vervolgens in een boterhamzakje, waar je straks een puntje van afknipt. Hiermee drizzle je de gembersaus mooi over de poké bowl!
  6. Verdeel de rijst over vier kommen. Snijd de tonijn tataki in dunne plakjes en verdeel over de rijst. Sluit af met komkommer, avocado, lente-ui, wakame en de sojaboontjes. Garneer met gebakken uitjes, gember-mayonaise, sojasaus en zoete chilisaus.
  7. Schenk de gekoelde rosé van Graci in de wijnglazen en geniet van de optimale wijn-spijs ervaring.

Wij hopen dat deze pagina jou op een leuke manier heeft weten te informeren en inspireren.

Mocht je nog vragen hebben over de wijnen of persoonlijk wijnadvies nodig hebben laat het ons dan weten! Stuur een mail naar info@vinvinwines.nl of klik op onderstaande Whatsapp button.

Vragen?

Aarzel niet om je vragen te stellen via