Jan Smink winnaar 55e editie ‘Le Prix Culinaire Taittinger’

LONDEN – 31 Januari 2023

WINNAAR VAN DE 55E EDITIE VAN DE INTERNATIONALE AWARD “LE TAITTINGER” BEKEND GEMAAKT TIJDENS DE FINALE IN LONDEN BIJ HET CULINAIRE INSTITUUT LE CORDON BLEU.

Het thema van de 55ste editie van Le Taittinger, dat een jaar geleden onthuld werd door het organiserend comité, was varken. De voorzitter, Emmanuel Renaut, heeft dit hoofdproduct niet zomaar per toeval gekozen en toont het keerpunt dat gezocht werd door het beroemde instituut. Het gaf de kandidaten vanuit verschillende landen de volledige vrijheid te geven om hun creatieve expressie te kunnen tonen. Hiermee konden zij al hun originaliteit in de gerechten kwijt, ongeacht de regels die ze gedurende het proces hebben geleerd.

De emoties die loskwamen tijdens het proeven van het winnende gerecht is een belangrijke factor die bijdraagt aan het succes ervan. Echter om als kandidaat ook daadwerkelijk de eerste plek te kunnen behalen, was het nodig om nog verder te excelleren. De acht deelnemers ontvingen de ins en outs van de tweede challenge een avond voorafgaand aan het event. Zij hebben de gehele nacht doorgewerkt om een recept voor groente bouillon of soep uit te werken, zonder het gebruik van dierlijke producten.

Voor een chef op dit niveau is het een geweldige uitdaging om het meest onverwachte met flair aan te pakken, gebaseerd op zijn solide basis van kennis en technische expertise. De chef die op beide uitdagingen floreerde was Jan Smink, die met zijn creativiteit en verfijnde kooktechnieken alle verwachtingen van de internationale jury overtrof.

Eerste plek voor Jan Smink (Restaurant Smink, Wolvega) die Nederland vertegenwoordigde 

Jan vertegenwoordigde Nederland voor de derde en laatste keer dit jaar. Als laatste afscheidsoptreden, nam hij vast beradener dan ooit deel aan de challenge. Zijn doel was zich toe te kunnen voegen aan de lijst met andere Nederlandse winnaars Lars van Galen en Jonathan Zandbergen, die respectievelijk in 2011 en 2014 de Taittinger award wonnen. Jan zijn laatste deelname is er één om nooit te vergeten.

Als eigenaar van het restaurant Smink in het noorden van het land (Wolvega), is Jan altijd toegewijd gebleven aan zijn landelijke roots en het werken in de melkvee boerderij van zijn ouders. Hij had het familiebedrijf kunnen overnemen, maar het was zijn broer die in die voetsporen stapte. Jan wist namelijk al van jongs af aan dat hij chef-kok zou worden, maar bleef altijd nauw verbonden met het platteland. Hij laat dat ook terugzien in zijn gerechten doordat hij veel werkt met lokale producten, maar ook met melk derivaten zoals colostrum.

Het winnende recept was varkensfilet met truffel, gebakken in brioche. Geserveerd met krokante huid en shiitake, een jus van varken met gepofte knoflook en bloedworst, appel en macadamia noot en een terrine van knolselderij en ham.