Mosselen en Wijn

Mosselen en Wijn!

De zomer is op volle kracht en dat betekent dat ook het mosselseizoen weer is begonnen. Het hardnekkige fabeltje dat mosselen alleen verkrijgbaar zijn als de ‘R’ in de maand zit, is allang achterhaald. Tegenwoordig zijn Zeeuwse mosselen van juli tot april verkrijgbaar: als de ‘R’ in het seizoen zit dus: zomer, herfst en winter. Wijn en mosselen zijn onlosmakelijk met elkaar verboden. Niet alleen omdat er tijdens het bereiden van de mosselen nog wel eens een flinke scheut wijn aan te pas komt. Een goede fles bijpassende wijn zorgt er voor dat de mosselen nog beter tot zijn recht komen. Hoe je de juiste wijn kiest bij mosselen en welke wijnen wij adviseren, lees je in deze blog.

De smaak van mosselen

Mosselen zijn van zichzelf een zilte, fris-zoete smaak. Ze worden op verschillende manieren bereid en zijn erg gevoelig voor de smaken die worden toegevoegd. Zo zijn er traditionele bereidingswijzen zoals het stoven met wat groentes als ui, wortel en prei, het gratineren met een roquefortsaus of een Aziatische variant met curry en rode peper. Je zult begrijpen dat de smaak van de verschillende bereidingen, maar vooral ook de gebruikte ingrediënten of sauzen dus een enorme invloed hebben op het eindgerecht. Omdat de mosselen dus snel de aroma’s van andere ingrediënten overnemen, is de keuze voor een wijn daar sterk afhankelijk voor.

Ook de grootte en structuur van de mosselen spelen een rol. Kleine mosselen hebben namelijk een andere smaak dan grotere mosselen. Kleinere mosselen zijn vaak wat compacter en zijn wat steviger en neutraler van smaak. Daar past vaak een strakke, frisse witte wijn bij zoals een Sauvignon Blanc. Bij grotere mosselen kies je vaker voor een rondere, zachtere wijn zoals een niet-houtgerijpte Chardonnay uit bijvoorbeeld de Chablis. Dit omdat de structuur wat vleziger is en de smaak ook meer uitgesproken.

Klassieke bereiding van mosselen

Bij de klassieke bereiding van mosselen worden de mosselen gekookt in water, vaak aangevuld met een scheut wijn en mosselgroenten of kruiden. Het ziltige karakter van de mosselen staat in dit gerecht centraal en mag dan ook benadrukt worden door de wijn. Een goede begeleider is in dat geval een zuivere wijn met hoge zuren. Wat ons betreft is de Pouilly Fumé van Pascal Jolivet. De perfecte combinatie. De wijn is gemaakt van 100% Sauvignon Blanc en heeft een mooi strak mondgevoel. De aroma’s zijn kenmerkend voor de mineraliteit uit dit deel van de Loire met groene appel, citrus en groene tonen als gras.

https://www.vinvinwines.nl/nl/product/pascal-jolivet-pouilly-fume/

Pascal Jolivet Blanc Fume
Hugel Pinot Blanc

Aziatische bereiding van mosselen

Vooral de kleinere mosselen zijn perfect om bijvoorbeeld op zijn Thais te wokken met aromatische ingrediënten als kokosmelk, currypasta en knoflook. Voor de liefhebber afgetopt met wat koriander om het oosterse gevoel compleet te maken. Hoe pikanter de bereiding, hoe intenser de smaken worden. In dit geval is een wijn met veel zuren juist iets te heftig en kies je liever voor een wijn met wat zachtere tegenhangers. Wijnen uit de Alsace staan er dankzij hun ronde karakter om bekend dat ze perfect combineren met de Aziatische keuken. Wij zijn natuurlijk fan van de wijnen van Famille Hugel en zouden de Pinot Blanc aanbevelen bij de Aziatische mosselen.

https://www.vinvinwines.nl/nl/product/famille-hugel-pinot-blanc-classic-2/

Romige bereiding van mosselen

Bij romige mosselen moet je denken aan mosselen die geserveerd worden in bijvoorbeeld een kaassaus met roquefort of een knoflooksaus. Het smeuïge karakter van de saus zal in dit geval overheersen en het mondgevoel van het gerecht is romig. Daar past dan ook een vollere, stevigere wijn bij. Liever niet te veel houtrijping, zodat het gerecht niet wordt overheerst door vanille of boter aroma’s. Wat ons betreft is de Weissburgunder Papageno van Weingut Allram een perfecte aanvulling. De fijne zuren verfrissen het romige karakter van zo’n gerecht, maar het volle karakter zal mooi ondersteund worden door de rijpe steenfruit aroma’s van peer en appel.

https://www.vinvinwines.nl/product/allram-papageno-weissburgunder-21/

Geniet van deze prachtige zomer én het mosselseizoen.