Domaine Xavier Monnot

FRANCE, Meursault

Xavier Monnot is één van de meest gewaardeerde namen aan de Côte de Beaune met wijngaardpercelen die zich uitstrekken van Beaune tot Maranges en heeft een familie-wijnbouw historie van zes generaties.

Wijnmaker- en eigenaar

Xavier Monnot

“In 1994 nam Xavier Monnot het familiebedrijf over na het afronden van een oenologie studie. Met een voorliefde voor het verbeteren van de 17 hectare aan wijngaarden van de familie, richtte Xavier zich op het herbeplanten van percelen met een combinatie van massaselecties van oude wijnstokken en nieuwe klonen, en het bijwerken van de kelder met moderne apparatuur, met inbegrip van de zwaartekrachtstroom. De nieuwe aanpak van het domaine combineert traditionele en moderne methoden in de wijngaard en de wijnbouw. Samen met deze veranderingen begon Xavier met het bottelen van zijn wijnen onder zijn eigen label, Domaine Xavier Monnot.

“Hij beschrijft zijn wijngaarden als ‘schoon als een golfbaan’. If you don’t do a good job in the vineyard, you don’t have a good wine in the end. Gezond, rijp fruit is de kern van alle beslissingen die in de wijngaard worden genomen.”

PHOTO-PIED-DE-VIGNE-scaled

Wijnmaken

Onze filosofie

Xavier is zorgvuldig in het persoonlijk behandelen van elk perceel; alle druiven worden handmatig geoogst. Zijn stijl van wijnmaken benadrukt de zuiverheid van het fruit, elegantie, complexiteit en een vol, zijdezacht mondgevoel. De aanpak is ‘lutte raisonnée’: de opbrengst beperken voor kwaliteit en concentratie en zo min mogelijk ingrijpen om de natuurlijke omgeving niet te verstoren

  • Familiebezit sinds 1994: Xavier Monnot

  • Massa selectie door oude wijnstokken, nieuwe klonen

  • Moderne apparatuur in de kelder met inbegrip van de zwaartekrachtstroom

Collectie

Onze wijnen

De Xavier Monnot wijnen worden gekenmerkt door de zuiverheid van het fruit, elegantie, complexiteit en een vol, zijdeachtig mondgevoel.

WHITE WINE

Meursault 1er Cru Les Charmes

Het fruit voor deze wijn komt van twee percelen, één gekocht in de jaren zeventig en de andere was een bezit van Xavier’s overgrootouders. De percelen zijn geplant in 1961 en 1989 en grenzen aan Puligny-Montrachet aan de zuidkant. In Meursault is Les Charmes één van de drie grote wijngaarden, samen met Perrières en Genevrières. De naam zou afkomstig zijn van chaume, “hagenbeuk”, of chaume, “veld”. De kalkbodems zijn hier erg ondiep en Xavier raakt vaak de harde ondergrond tijdens het ploegen.

In de neus een flinke dosis mineralen, samen met vanille-, hazelnoot- en geroosterde noten. De honing- en perziksmaken vullen een bijzonder rijke en mondvullende wijn aan. De ondiepe bodem dwingt de wijnstokken te worstelen, waardoor uitstekende, complexe wijnen ontstaan met witte nectarine en een lange, minerale afdronk.

Robert Parker: 92/100
Wine enthuasiast: 94/100
In “Hooray for Chardonnay: A Global Guide to the World’s Best Bottles”

WHITE WINE

Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières

De wijnstokken voor deze wijn zijn 43 tot 57 jaar oud, in het hart van de beroemde coteau (“heuvel”) van Folatières, één van de grootste en mooiste van Puligny-Montrachet’s premiers crus. Dit perceel is aangekocht door Xavier’s grootmoeder Denise en heeft de beste locatie direct in het midden van de premier cru. De locatie geniet van een uitstekende blootstelling aan de zon en warmere temperaturen. De naam is afgeleid van folles-terres, “gekke aarde”, omdat de aarde uit het bovenste deel van de wijngaard naar beneden komt tuimelen, waardoor er zoveel erodeert dat de grond om de twee jaar van de bodem naar de top moet worden getransporteerd.

Het heeft een elegant boeket van oranjebloesem en nectarine. Het mondgevoel is fris en vrij ziltig in het begin, met exotische aroma’s van gedroogd geel fruit, witte bloemen, citrusbloemen en acaciabloemen. Deze wijn is een klassieke uitdrukking van terroir, volledig geconcentreerd en hartig, met een verfrissende zuurgraad die zal profiteren van een langere lagering in de kelder.

Robert Parker: 91/100
Wine enthusiast: 93/100

WHITE WINE

Volnay 1er Cru Clos Des Chênes

Clos des Chênes wordt beschouwd als één van de mooiste uitingen van Volnay. De helft van de wijnstokken uit Clos des Chêne zijn 80 jaar oud en geworteld in kleigrond op een juraanse kalksteenbasis.

De Volnay Clos des Chênes 1er Cru van 2018 biedt een mengeling van rood en zwart fruit, nerven en mooie bloemige tonen die door de beluchting heen komen, en het eikenhout mooi geïntegreerd. Het is een echte Volnay, met finesse, diepte en lengte in de mond. Met kersen, kruiden, viooltjes, zoethout en opvallende mineraliteit. Deze wijn is een combinatie van elegantie en kracht geconcentreerd met zuiverheid van smaak, sublieme textuur en een lange afdronk.

Robert Parker: 90+/100
Wine Spectator Insider: 93/100