Chateau la tour l’Eveque

VINVIN Wines | Provence | Château la Tour de l’Evêque

Provence is het oudste wijngebied in Frankrijk met een ontspannen bevolking en rosé’s met een kenmerkende eigenheid. De Provence is zelfs één van de oudste wijngebieden ter wereld, de Phoeniciërs hebben de wijnstok hier geïntroduceerd. De Romeinen veroverden rond 200 v.Chr. het gebied en noemden het Provincia Romana en gingen verder met wijnmaken Het gebied kent vele druivenrassen en terroirs, maar de kalkhoudende klei overheerst én grenache, syrah, tibouren, rolle en vermentino. Er zijn drie appellations – Coteaux de Varois, Aix en Provence en de alom bekende Côtes de Provence én 5 subterroirs. Vandaag hebben we het over Château la Tour de l’Evêque uit de Var.

Château la Tour de l’Evêque

De familie Sumeire is sinds 1933 eigenaar van La Tour de l’Evêque. Het bijbehorende landgoed Font-Freye in de buurt van Pierrefeu in Varois is in 1958 aangekocht. Pierrefeu is een van de subterroirs. Vroeger was Font-Freye de zomerresidentie van de aartsbisschoppen van Toulon, en die namen niet met het minste genoegen zoals u ongetwijfeld zult weten. Rondom de wijngaarden liggen de heuvels van de Maures.

Bio

Het huis is biologisch gecertificeerd en werkt met de maankalender van de biodynamie, dan wordt er bijvoorbeeld in de wijngaarden gewerkt en geoogst op de zogenaamde fruitdagen. De wijngaarden worden met de hand onderhouden en bemest met natuurlijke dierlijke excrementen. Door een groene oogst worden de opbrengsten doelbewust beperkt. Een deel van de wijngaarden wordt omgeploegd met paarden. Dat is zo’n mooi gezicht, daar word je zowat emotioneel van. Tussen de rijen wijnstokken groeien granen. Uiteraard een handmatige oogst, de druiven worden niet ontsteeld en in een hydraulische Champenois Coquard-pers licht geperst voor een ​​optimale zuivere smaakintensie. Fermentatie gebeurt in temperatuur gecontroleerd roestvrijstalen tanks en de wijnen rusten in betonnen cuves. De druiven belanden in deze cuves door zwaartekracht.

Pétale de Rosé

In 1985 creëerde de familie Sumeire Pétale de Rose, een zalmroze roséwijn die ontstond door het licht persen met behulp van een champagne pers. Dit werd de eerste Provence rosé die op deze manier gemaakt werd. Inmiddels is dit gemeengoed. Deze rosé heeft een prachtige zalmroze kleur en een loepzuivere intense smaak. Zalmroze, zacht, delicaat, met zoete, geplette aardbei. Een fijne bloemenbasis met een vleugje anijs- en zoethout. Een subtiel rokerige toon met mandarijnschil. Deze rosé kan ook met gemak 1 à 2 jaar ouderen. Er zitten meerdere druivenrassen in deze rosé, grenache speelt de hoofdrol.

Fles

Château la Tour de l’Evêque heeft een eigen type fles: langwerpig, rond met een hogere hals. Très chique.

Rosé

Rosé is het bekendst uit de Provence en de Petale de Rose is een perfecte ambassadeur. Château la Tour de l’Evêque maakt daarnaast samen met buurman Roger Blanc nog een rosé én een aromatische witte en soepele rode wijn.

La Tour de l’Evêque Petale de Rose € 18,49 Zalmkleurig, zacht, crèmig met subtiele rode fruittonen, mineralig door de kalkbodems, heerlijk doordrinkbaar.

La Tour de l’Evêque La Source Gabriel € 13,29 Deze rosé is het resultaat van een samenwerking tussen Régine Sumeire van Château La Tour de l’Evêque en Roger Blanc van het domein Font Freye. De druiven komen van het domein Front Feyre, dat net voor La Tour de l’Evêgue ligt. Het is een typische Provence rosé met een lichtrose kleur, stevigheid, bloemigheid, fris en fruitig.

La Tour de l’Evêque Blanc € 19,99 Een aromatische strakke wijn van semillon die het glas uitknalt met veel wit fruit, elegante zuren en mineraliteit. Een perfecte wijn bij kruidige gerechten en vis.

La Tour de l’Evêque Rouge € 18,99 Een elegante rode wijn van hoofdzakelijk syrah met cabernet sauvignon, een combinatie van druiven die je niet zo heel vaak ziet. Het krachtige zwarte fruit van cabernet sauvignon en de strakheid en kruidigheid van de syrah geeft een prachtige rode wijn. Heerlijk bij de grill en harde kazen. Ook solo niet te versmaden.