Podere San Cristoforo

Bio-dynamisch Maremma | Podere San Cristoforo

Toscane is een veelvuldig en breed bezongen vakantieland en wijngebied. Het is één van de grootse wijngebieden in Italië en het heeft een schitterend landschap. Toscane, het meest beboste gebied van Italië, ligt tussen de Apennijnen en de Tyrreense Zee en heeft een zeer gevarieerd heuvel- en bergachtig landschap. Slechts 10% van Toscane is vlak, de vlaktes liggen voornamelijk in het kustgebied Versilia. Verder is een kwart van Toscane bergachtig en 65% is met heuvels bedekt. Het landschap van het Val d’Orcia is in 2004 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco gezet.

Opvallend is dat, in tegenstelling tot het aangrenzende Umbrië, Toscane veel meer bewerkt en gevormd is door mensenhanden. Steden en dorpen zoals San Gimignano liggen vaak op een heuvel, binnen hun middeleeuwse ommuring. De stad Florence daarentegen ligt juist in het dal.

Maremma

De IGT Maremma Toscana vind je in Italiaanse provincie Grosseto. Het ligt in het zuid-westen van de Toscane aan de kust. Het is een vrij nieuw wijngebied.

Het klimaat is mediterraan met warme en droge zomers en een iets frisser klimaat aan de voet van de Apennijnen, hier is ook meer regen. Kiezels, klei en kalksteen vormen het terroir. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 170 en 300 meter op het zuidwesten en op 15 km van de Middellandse zee.

Ten noorden van Maremma ligt Bolgheri, waar je Sassicaia, Ornellaia en Guado al Tasso vindt. In het zuiden aan de kuststreek is dus Maremma. Hier maakt Podere San Cristoforoprachtige wijnen.

Podere San Cristoforo produceert biologische kwaliteitswijn die ze maken met zo min mogelijk interventie, dit houdt bijvoorbeeld minieme doses sulfieten in. In de wijngaard gebruiken ze alleen koper en zwavel en zo blijft ook de biodiversiteit behouden. Podere werkt met de bio-dynamische kalender – dit houdt bijv. oogsten op fruitdagen in – én met speciale compostpreparaten die in koeienhoorns worden gestopt en in de grond worden begraven. Na enkele maanden worden de koeienhoorns opgegraven en wordt de vulling over de wijngaard verdeeld. Goed uitgekozen plots completeren het geheel. Bij de Podere San Cristoforo is er eigenlijk niets wat niet onder de bio-dynamie valt.

Lorenzo Zonin

Lorenzo Zonin is wijnmaker en eigenaar. Hij komt uit een van de beroemdste en oudste wijnfamilies van Italië en heeft meerdere wineries in Italië. Zonin is overtuigd van de biodynamie, respect voor de natuur en de pure expressie van het terroir is voor hem gewoon. Aangezien Podere San Cristoforo ongeveer 80 jaar niet voor wijnbouw of iets anders werd gebruikt, was de grond zeer zuiver. Zonin wilde dit delicate evenwicht behouden en ook daarom koos hij voor de biodynamische aanpak.

De wijnen

VINVINWines heeft de wijnen van dit Toscaanse bio-dynamische pareltje in huis. De wijnen zijn gebotteld in flessen die qua stijl tussen Bordeaux en Bourgogne inzetten. De rosé is gebotteld in een dikbuikige fles.

Podere San Cristoforo LuminosoVermentino Toscana DOC De druiven van Luminoso worden ‘s nachts geoogst en gefermenteerd op inheemse gisten. De wijngaarden liggen op een oude rivierbedding tussen de Tyrrheense zee en de glooiende kustheuvels van Toscane. Het is een mineralige wijn met veel wit fruit, zacht, romig met een bittertje. €16,49

Podere San Cristoforo Pink Rosé Rosé van zacht geperste sangiovese, op natuurlijke wijze gefermenteerd met inheemse gisten. Het is leuk dat het label is gebaseerd op Algie – het opblaasbare varken dat door Pink Flyd werd gebruikt voor de albumhoes The Animals. Een krachtige rosé, rokerig met body, veel rood fruit en structuur. Een eetrosé. €16,49

Carandelle Sangiovese Maremma Toscana Doc Italianen drinken bier bij de pizza. Je vindt altijd maar een paar wijnen op de kaart. Maar dan hebben ze vast deze soepele, toegankelijke sangiovese zijdezachte tannines niet geproefd. Het is uitstekend glas voor bij de borrel als je van rood houdt, en het gaat ook uitstekend samen met pizza en andere gerechten. €25,49

Podere San Cristoforo Ameri Sangiovese Governo Toscana IGT Italianen zijn gek op aangesterkte wijnen. In Toscane heet dit Governo, dat betekent dat een gedeelte van de druiven wordt afgeknipt en indroogt in de wijngaard. Daarna wordt de ingedroogde druiven samen met de jonge wijn gefermenteerd en dat resulteert in een zwoel, volle, geconcentreerde wijn met cassis, zoethout en kersen. Een zacht en ronde wijn. € 44,99