Toscaanse wijn

Toscaanse wijn: van het oude hart tot aan de kust

Toscane is altijd al een belangrijke wijnstreek geweest in Italië. De regio kent een rijke geschiedenis met wereldberoemde steden als Florence en Siena, maar ook grote schrijvers en beeldhouwers zoals Michelangelo. Ook voor wijnliefhebbers is het een bekende speler. Niet alleen omdat Toscane één van de grootste wijngebieden in Italië is, maar ook omdat Toscane een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van kwaliteitswijn in Italië. Dit onder andere door de komst van de zgn. Super Tuscans.

Het oude hart van Toscane: Fattoria dei Barbi

Toscane kan grofweg worden verdeeld in het ‘oude hart’ en het ‘andere’ Toscane. Binnen het oude hart zit het klassieke deel met appellaties als DOCG Brunello di Montalcino. Dit is een beroemde regio dat ligt op een heuvel van zo’n 600 meter hoogte bij Montalcino. De wijnen worden altijd gemaakt van één druivenras: sangiovese, lokaal de Brunello druif genoemd. De wijn moet verplicht minimaal 4 jaar rijpen op fusten van Slavonisch eikenhout, de riserva zelfs minimaal 5 jaar. Uniek aan dit gebied het terroir en dan specifiek de bodemsoort ‘galestro’: een stenige leisteen bodem met mergel. In de lagere, vaak iets lager gelegen wijngaarden worden ook wijnen gemaakt onder de naam Rosso di Montalcino.

Het wijnhuis Fattoria dei Barbi is 1 van de slechts 5 wijnhuizen die al meer dan 100 jaar actief is. De Colombini familie staat nog altijd aan het roer. In onze collectie hebben we uiteraard mooie Brunello di Montalcino’s, maar ook de Rossi di Montalcino en Brusco dei Barbi zijn het proberen waard.

https://www.vinvinwines.nl/shop/filters/winehouse/fattoria-dei-barbi/

Diep in de glooiende heuvels: Tenuta di Ghizzano

Tussen de stad Pisa en de middeleeuwse stad San Gimignano liggen ook diverse wijngaarden. De Piscaanse heuvels profiteren hier enerzijds van de warmte uit het binnenland en anderzijds de verkoelende, milde zeebries. Door de hogere ligging is er weinig risico op extreme weersinvloeden waardoor er hier goed duurzaam gewerkt kan worden. Tenuta di Ghizzano loopt daarin voorop en werkt volledig biodynamisch. Al 26 jaar lang verbouwt de familie Venerosi Pesciolini wijn, olijfbomen en granen met het grootste respect voor het terroir.

Ook hier wordt gebruik gemaakt van de sangiovese druif, maar ook de klassieke Bordeaux druiven staan hier veel aangeplant. Denk aan de cabernet franc, merlot en petit verdot, ook wel de zogenaamde super tuscan wijnen genoemd. Wijnen die gemaakt worden van deze druiven mogen van oudsher niet onder een DOC(G) appellatie vallen, waardoor wijnmakers ‘genoegen moesten nemen’ met een lagere classificatie. Het feit dat de wijnen van Tenuta di Ghizzano geregeld hoge scores krijgen van wijn critici laat zien hoe bijzonder hoog de kwaliteit is.

https://www.vinvinwines.nl/shop/filters/winehouse/tenuta-di-ghizzano/

Aan de kust bij Maremma: Podere San Cristoforo

Buiten het ‘oude hart’ van Toscane om, zijn er dus ook wijngebieden die steeds bekender worden. De Maremma is een streek in Toscane tegen de kust aan waardoor er constante zeewind is. Bij de wijngaarden in de heuvels van Gavorrano zit daarnaast veel mineraliteit in de bodem. Dit is waar Podere San Cristoforo is gevestigd, een wijnhuis dat in eigendom is van de beroemde wijnmaker Lorenzo Zonin. Het is een zogenaamde boutique winery: lage opbrengsten en ook hier biodynamische wijnbouw. Podere San Cristoforo maakt diverse wijnen zowel van sangiovese en petit verdot, maar ook een prachtige rijke rosé en een witte vermentino.

https://www.vinvinwines.nl/shop/filters/winehouse/podere-san-cristoforo/

Naast deze 3 wijnhuizen startten wij binnenkort met een geweldig nieuw wijnhuis uit Toscane, waar we je snel meer over zullen vertellen.