Wijn beoordelingen

Hoe wijnbeoordelingen en scores werken

Iedereen heeft wel eens stickers of cijfers gezien die horen bij een fles en een specifieke vintage, maar wat betekent die score nu precies? Er zijn veel verschillende beoordelingssystemen die verschillende getallen uitdelen op basis van hun opgegeven criteria. Een hoge score geeft een kwaliteitsonderdeel over de wijn, vaak uitgegeven door gerenommeerde wijnschrijvers of instanties. Het blijft uiteindelijk slechts een subjectief getal, maar het is natuurlijk zinvol als je weet hoe die wijnscores precies tot stand komen. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Parker Points: hoe het allemaal begon

De popularisering van numerieke scores wordt algemeen toegeschreven aan de Amerikaanse wijncriticus Robert Parker, die zijn systeem van numerieke beoordelingen in de jaren zeventig vormde op het Amerikaanse gestandaardiseerde beoordelingssysteem. In het systeem van Parker worden wijnen beoordeeld op een schaal van 50-100. Onder de 60 punten wordt een wijn als slecht gekwalificeerd. Daarna loopt het in stappen van 10 op van gemiddeld tot uitstekend, waarbij de 96-100 punten een buitengewone wijn met een bijzonder diep en complex karakter betekenen.

Lezers van wijntijdschriften zoals The Wine Advocate of latere navolgers zoals Wine Spectator en The Wine Enthusiast, kunnen in één oogopslag een overzicht zien van enkele tientallen of zelfs honderden beschikbare wijnen, opgesplitst in numerieke evaluaties. Het 100 punten systeem is inmiddels de genormaliseerde standaard wereldwijd geworden.

Nog meer wijncritici

Naast Robert Parker zijn er nog meer wijncritici die regelmatig wijnen beoordelen. In Nederland zien we dat bijvoorbeeld veel terug in het PERSWIJN magazine, waar een aantal gerenommeerde wijnprofessionals regelmatig wijnen proeven en beoordelen. Ook de wijnen van VINVIN Wines zijn daar al vaker geschonken én gooiden hogen ogen. Daarnaast is Jancis Robinson, een Britse wijnschrijver die tevens Master of Wine is en schrijver van o.a. de bekende boeken The Oxford Companion to Wine en World Atlas of Wine ook wereldberoemd. Zij geeft wijnen een score van 0-20. Wine Spectator is een Amerikaans magazine waar naast artikelen ook veel proefnotities worden gedeeld, o.a. lange tijd door James Suckling. Inmiddels heeft hij zijn eigen website waar ook hij scores geeft van 0-100. John Platter is een beroemde schrijver uit Zuid-Afrika en geeft wijnen een score van 1 tot 5 sterren. Iets wat we ook terug zien in de app Vivino, die wereldwijd steeds meer gebruikt wordt.

Beoordelingen door consumenten

Naast die bekende wijncritici zijn er de laatste jaren heel veel ontwikkelingen op het gebied van consumenten platforms. Zo zijn de apps Celler Tracker en zeker ook Vivino populairder dan ooit. Het zijn platforms waar de wijndrinker een beoordeling kan geven en een persoonlijke proefnotitie deelt. Het is een veel informelere en inclusieve benadering voor het beoordelen en rangschikken van wijn, waarbij iedereen een fles kan beoordelen, niet alleen de professionals. Een score van 4 zou volgens Vivino overeen komen met de 90 punten, maar of we dat zo makkelijk kunnen stellen is maar de vraag. Hoewel fijnproevers natuurlijk zeker in staat zijn om een goede proefnotitie te schrijven, zijn de persoonlijke ervaringen die men kan delen op Vivino niet altijd zoveel waard.

Blijf vooral zelf ontdekken én proeven

Alle scores zijn altijd subjectief en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Het puur sec kijken naar de score van de wijn doet geen recht aan de fles, laat staan aan de wijnmaker. Het verhaal dat erachter schuilt, de klimaatomstandigheden waar de druiven mee te maken hebben gehad, de vaten die worden gebruikt voor de rijping: het ontbreekt allemaal in de score. Het verhaal van de wijn is een ontzettend belangrijk onderdeel en geeft ons informatie over het uiterlijk, de aroma’s en het smaakprofiel van de wijn. Laat je dus niet meeslepen op enkel wijnbeoordelingen, maar gebruik ze als richtlijn om te navigeren door de wijnen terwijl je zelf ontdekt wat je nu echt lekker vindt.

Er is een grote wereld aan wijn te ontdekken, maar gelukkig hebben wij al wat sorteerwerk voor je gedaan. Hieronder een aantal wijnen die recent hoge beoordelingen hebben gekregen van wijncritici.