Albert Bichot

FRANCE, Burgundy

Het wijnhuis van de familie Bichot is een van de meest invloedrijke producenten in de Bourgogne. De familie vestigde zich er in 1350 en in 1831 startte Bernard Bichot een wijnhandel in Monthélie, aan de Côte de Beaune en kocht zijn zoon Hippolyte de eerste wijnstokken in Volnay. Zoon Albert Bichot gaf het familiebedrijf eind 19e eeuw een nieuwe impuls en vestigde zich definitief in de stad Beaune, waar het 5 eeuwen later nog steeds gevestigd is. In die tijd waren de wijnen al wereldwijd beroemd.

Sinds het begin van de jaren negentig staat Albéric Bichot aan het roer als een nieuwe generatie. Hoewel hij de familietradities respecteert, is hij volledig gericht op de toekomst. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot meer dan 100 hectare wijngaarden verdeeld over 6 landgoederen op elk uniek domein, van noord- tot zuid-Bourgondië. Door de wijnbouw, vinificatie en rijping in de kelders volledig in eigen beheer te hebben, kenmerkt Albert Bichot zijn eigen stijl. Verfijnd en verleidelijk met de ambitie om de beste wijnen ter wereld te produceren.

Wijnmaker- en eigenaar

Albert Bichot

Onder leiding van Albéric Bichot is het fundament van het familiebedrijf verder verstevigd. Duurzaam werken is een belangrijk uitgangspunt en alle wijngaarden in de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise zijn inmiddels biologisch gecertificeerd en er wordt hard gewerkt om dit uit te breiden naar de andere wijngaarden. Daarnaast is er een langdurige relatie met meer dan 70 andere wijnboeren waar ook druiven worden ingekocht. Dit is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit.

Tijdens het vinificatieproces wordt er zo min mogelijk ingegrepen met als doel dat de wijn doordrenkt is van het terroir en de unieke kenmerken van de herkomst van de druiven. In Beaune worden de regionale wijnen geproduceerd en de andere wijnhuizen hebben elk hun eigen kelders die volledig zijn vernieuwd. De wijn wordt doormiddel van zwaartekracht zorgvuldig overgebracht naar de vinificatie vaten of de kelders waar de wijnen tussen de 12 en 18 maanden rijpen. Het is tijdens deze belangrijke fase dat de wijnen van Albert Bichot hun kenmerkende body en persoonlijkheid krijgen en hun potentieel gaan ontwikkelen.

“Verouderen is de kunst van geduld, proeven en respect voor al het werk dat al in het maken van de wijn is gestoken.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Verfijnd en gemakkelijk met de ambitie om de beste wijnen ter wereld te produceren.

  • Gelegen op de 6 landgoederen van de belangrijkste regio’s van Bourgondië

  • Familiewijnmakerij met meer dan 5 eeuwen ervaring

  • Minimale interventie resulteert in terroir gedreven wijnen

  • Duurzame wijnbouw met aandacht voor de complexe evenwichten van de natuur

Collectie

Onze wijnen

Het familie wijnhuis Bichot is één van de meest invloedrijke producenten in de Bourgogne. Ze vestigden zich er in 1350 en nu is het uitgegroeid tot meer dan 100 hectare wijngaarden verdeeld over 6 landgoederen op elk uniek domein. Onder leiding van de nieuwe generatie is het volledig gerenoveerd en geconserveerd, waardoor het de beste wijnen ter wereld kan produceren.

WITTE WIJN

Meursault 1er Cru Les Charmes

Gelegen in het hart van de Côte de Beaune, is Meursault een van de bekendste en meest gerenommeerde dorpen van Bourgogne. Meursault wordt zelfs vaak de hoofdstad van de grote witte wijnen uit de Bourgogne. Er zijn twee soorten “terroir” in Meursault De ene is op klei gebaseerd en produceert weelderige, genereuze wijnen. De andere bestaat uit fijnere grond en ligt dichter bij de kalksteenbodem. De laatste geeft een meer minerale, luchtige en gebeitelde wijn. Het perceel van Les Charmes heeft het geluk om over de twee terroirs te liggen en is daarom in staat om bijzonder complexe wijn te produceren.

De wijn is genereus en vleiend met tonen van gekonfijte citroen, amandelen, witte bloemen en versgebakken brood. De smaak is zacht en fluweelachtig zonder enige zwaarte, met hints van warme brioche en kruiden De lange en smakelijke afdronk weerspiegelt de aroma’s van het bouquet.

WITTE WIJN

Mercurey 1er Cru Champs Martin

Mercurey is vernoemd naar de Romeinse tempel die hier is gebouwd ter ere van de god Mercurius. Met 650 ha (1606 acres), 85 “dorpswijngaarden” en 32 Premier Crus, is Mercurey de grootste appellation van de Côte Chalonnaise. In 2005 breidden de landgoederen van Albert Bichot zich uit naar de Chalonnaise hellingen, met de oprichting van “Domaine Adélie” met meer dan 4 ha (9,8 acres) in de Mercurey-appellatie. Deze wijngaard ligt op het zuiden. De finesse van de wijn tempert alle kracht die dit terroir zou kunnen hebben.

Deze Mercurey Premier Cru “Champs Martin” is fris, fijn en geurig. Licht eiken noten vormen een aanvulling op aroma’s van zwart fruit in de neus, samen met geuren van viooltjes, bosbessen, bramen en zoethout. Vlezig en fluwelig in de mond met aroma’s van aardbei en vanille. Zeer aromatische afdronk.