Château La Nerthe

France, Rhône, Châteauneuf du Pape

Al meer dan 5 eeuwen maakt Château La Nerthe klassieke, terroirgedreven wijnen uit het hart van Châteauneuf du Pape. De wijngaarden beslaan meer dan 96 hectare en zijn een mozaïek van alle unieke terroir- en bodemsoorten die de regio te bieden heeft.

France, Rhône, Châteauneuf du Pape

Château la Nerthe

Gelegen in de geboorteplaats van Châteauneuf-du-Pape, dateren de kelders van Château La Nerthe uit de 16e eeuw. Met een bezit van totaal 92 hectare aan wijngaarden, liggen deze verspreid over 57 percelen die allemaal de verschillende unieke terroirs van het gebied representeren. De elegantie van de wijnen is een prachtige expressie van het terroir. De lengte van de smaken van iedere wijn bewijst de uitmuntende kwaliteit van de wijnen van Château La Nerthe.

Château La Nerthe ligt als een eiland binnen een groen park, omgeven door 60 hectare oude wijngaarden, sommige wel meer dan 200 jaar oud. Ondanks deze majestueuze omgeving is Château La Nerthe altijd een gastvrije plek geweest. De wijnen van Château La Nerthe worden geproduceerd hebben al een lange tijd een een reputatie en naam hoog te houden. Al meer dan 5 eeuwen lang heeft Château La Nerthe een belangrijke positie in Châteauneuf du Pape. Het chateau is al die jaren verzorgd door haar eigenaren die als doel hebben de reputatie van uitmuntendheid hoog te houden.

De 13 druivenrassen van de appellatie worden allemaal uitgedaagd om zeer complexe en elegante wijnen met delicate aroma’s te produceren.

Wijnmaker- en eigenaar

Château La Nerthe

De wijngaarden van Château La Nerthe zijn een mozaïek van 57 percelen waarin alle 4 de belangrijkste grondsoorten van Châteauneuf du Pape zijn vertegenwoordigd. Er groeien maar liefst 13 verschillende druivenrassen op 92 hectare, de meeste gelegen om en nabij het chateau. Deze wijngaarden liggen op een uitzonderlijke locatie, bestaande uit terrassen en heuvels met de typische lokale bodem van klei-kalksteen en kiezels. De andere 32 hectare vormen het gebied van La Crau, en liggen een kleirijke grond, bedekt met platte kiezels en wat zandsteen. Samen bedekken deze percelen het zeer gevarieerde scala aan bodems en terroir binnen de appellatie, waardoor de stijl van Chateau La Nerthe een complete uitdrukking laat zien van de complexiteit en het terroir van Châteauneuf du Pape.

De 13 druivenrassen van de appellatie worden allemaal uitgedaagd om zeer complexe en elegante wijnen met delicate aroma’s te produceren. Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault zijn de belangrijkste in de blend van de rode wijnen. Grenache blanc, Roussanne, Clairette en Bourboulenc geven herkenning en expressieve aan de evenwichtige witte wijnen. Alle druiven worden met de hand geoogst en afhankelijk per variëteit bij een optimale rijpheid, zodat elk druivenras zijn finesse volledig tot uitdrukking kan brengen. Château La Nerthe werkt sinds 1998 volledig biologisch en beschikt over de ECOCERT-certificering.

Wijnmaken

Onze filosofie

De wijnen tonen al meer dan 5 eeuwen vol geschiedenis de elegantie van het unieke terroir

Volledig in eigendom van de familie Richard

Gelegen in de geboorteplaats van de appellatie

Opgericht in 1560 met meer dan 5 eeuwen geschiedenis

Biologische wijnbouw & ECOCERT-certificering

  • De elegantie van het unieke terroir

  • Alle druiven worden met de hand geoogst

  • 92 hectare, 57 percelen

  • Bekend om de geweldige Châteauneuf du Pape wijnen

Collectie

Onze wijnen

De 13 druivenrassen van de appellatie worden allemaal uitgedaagd om zeer complexe en elegante wijnen met delicate aroma’s te produceren. Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault zijn de belangrijkste in de blend van de rode wijnen. Grenache blanc, Roussanne, Clairette en Bourboulenc geven herkenning en expressieve aan de evenwichtige witte wijnen. Alle druiven worden met de hand geoogst en afhankelijk per variëteit bij een optimale rijpheid, zodat elk druivenras zijn finesse volledig tot uitdrukking kan brengen.

Blanc’20

Les Cassagnes de La Nerthe

De oude Côtes-du-Rhône Villages wijngaarden van Les Cassagnes liggen in Sérignan-du-Comtat in Domaine de la Renjarde en worden beheerd door Château La Nerthe, met dezelfde passie en ervaring als de Châteauneuf-du-Pape wijnen. Deze wijn is een blend van Grenache Blanc, Roussanne Marsanne en Viognier en komt van 25 jaar oude wijnstokken. De wijn rijpt bijna 6 maanden op zijn fijne droesem met regelmatige batonnage voor extra complexiteit en rondeur.

Bleke en heldere kleur met groene hints. Zeer aromatische neus op witte boomgaardvruchten (peer en perzik) en limoentonen. De smaak is aangenaam fruitig en toont een fijne balans tussen rijkdom en frisheid. Hij blijft genereus, rond, zonder te zwaar of alcoholisch te zijn. Het is een zeer uitgebalanceerde wijn, fijn en elegant.

Winespectator 92/100

James Suckling 90/100

Rouge’17

Châteauneuf du Pape

Als pronkstuk van Château La Nerthe komt dit van een van de oudste en grootste château’s uit de regio van Châteauneuf du Pape. De druiven worden gesorteerd en er volgt een lange maceratie en fermentatie periode van zo’n 18 tot 21 dagen. Daarna volgt de malolactische gisting en een houtrijpingsperiode van 12 maanden op grote Franse eiken houten vaten. De druiven worden elk apart opgevoed en het blenden van de druiven doet men pas na deze rijpingsperiode. Na het bottelen rijpt de wijn nog 6 maanden op fles in de kelder. Deze wijn is een blend van Grenache, Syrah, Mourvèdre en Cinsault en heeft een houtrijpingsperiode van 12 maanden op grote Franse eiken houten vaten.

Deze dieprode Châteauneuf du Pape is zeer aromatisch. In het begin is de neus erg vol met rood fruit en na een paar minuten wordt het pittiger (zoete Aziatische kruiden en pot pourri). De mond zit vol energie, erg sappig. Veel tonen van de lokale garrigue en kruiden, maar nog steeds erg sappig. De tannines zijn zacht en delicaat en er volgt een intense, fluwelen afdronk.

100/100 James Suckling

98+/100 Vinous

98/100 Robert Parker