Clos du Vieux Bourg

France, Beaujolais

Na de verkoop van het bedrijf Vins Piron in 2020, richtte Dominique Piron, die alle wijngaarden behield, zich opnieuw op als een eenvoudige wijnmaker, in Clos du Vieux Bourg, in Corcelles en Beaujolais met alle 35 hectare familiewijnstokken. Deze nieuwe stap zal de wijngaarden van de familie Piron voortzetten. De nieuwe kelder is geïnstalleerd in de oude kerk van het dorp, waar de sporen zichtbaar zijn van het bestaan van dit gebouw dat al sinds 900 bestaat. Lange tijd was deze plek een groot kruispunt in Frankrijk. Toen het koninkrijk van Karel de Grote in 843 werd verdeeld, bevonden we ons hier op de grens tussen het Frankische en het Bourgondische koninkrijk voor eeuwenlang. Dominique Piron is de 14e generatie in de familie Piron, die sinds 1590 wijngaarden verbouwt en wijn maakt in Morgon.

Wijnmaker- en eigenaar

Clos du Vieux Bourg

Beaujolais is terug en beter dan ooit! Dominique Pironde besloot een nieuw hoofdstuk van zijn leven aan het prachtige beroep wijnmaker te wijden, op een andere plaats, maar nog steeds in deze prachtige wijngaard, op zoek naar het “beste” in plaats van het “meeste”. Het verhaal dat door zijn voorouders begon, gaat vandaag op een andere manier verder, met ongeveer 35 ha wijnstokken. Ze bevinden zich nu een paar kilometer van Morgon, nog steeds in het hart van de Beaujolais Crus aan de Vieux Bourg in het dorp Corcelles, in een historisch pand, de “Clos du Vieux Bourg”. Een Clos van 8 ha waarin de twee hoofdgebouwen de oude kerk “Saint Pierre de Corcelles” met zijn pastorie zijn. In deze kerk hebben we onze kelder geïnstalleerd voor de oogst van 2021. Een atypische maar eenvoudige kelder waar moderniteit oude stenen ontmoet, een kelder met ziel en energie. “We gaan deze plek verbeteren, er leven aan geven en er een bijzondere plek in de Beaujolais van maken.”

Dominique Piron, geboren in 1950 in Morgon, is de 14e generatie sinds Etienne Bailly, eveneens geboren in 1590 in Morgon. Sommige van de familiewijngaarden zijn sinds die tijd in de familie, voornamelijk de wijngaarden “Terrains Rouges”, “Roche Noire” en “Montpelain”. Een van zijn voorouders, Benoit Bailly, was een van de eersten die het nieuwe Briare-kanaal, van de rivier de Loire tot de Seine, geopend in 1642, gebruikte om zijn wijn naar Parijs te leveren. De wijngaarden van “Les Pierres” op de Py-heuvel werden in 1932 gekocht door Benoit Piron, mijn overgrootvader. Benoit had de keuze om zijn wijngaard uit te breiden tussen dit landgoed van 4 ha 60 in Morgon voor destijds 90.000 frank, en een ander perceel van 6 ha 50 in Bourgondië voor 110.000 frank. Hij koos voor Morgon, het was minder ver. In de Bourgogne heette dit pand “Clos de Tart”. De experts zullen het zeker waarderen..

“We are going to enhance this place, give it life and make it a remarkable place in Beaujolais.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Beaujolais is in full revival – Beaujolais is back!

  • Familie wijnmakers sinds 1932

  • Beaujolais is in full revival – Beaujolais is back!

  • Minimale interventie tijdens de vinificatie

  • Unieke terroir expressie van het graniet

Collectie

Onze wijnen

De wijngaarden van Clos de Vieux Bourg liggen in het hart van Beaujolais. Beaujolais heeft zeker de grootste verscheidenheid en rijkdom aan bodems, wat duizenden tinten in deze wijnen met dezelfde druivensoort oplevert. Dit is een bewijs van de invloed van het terroir.

RODE WIJN

Morgon Côte du Py

Deze cuvee komt uit het hart van de appellatie, van de beroemde Côte du Py, een heuvel van uitbarstende oorsprong, opmerkelijk vanwege zijn blauwe stenen, die kruidige wijnen oplevert met accenten van morellen kersen.

Deze wijn is een vreugdevolle viering van rood fruit, met een levendig midden pallet. Robijnrood van kleur, de wijn heeft bloemige tonen van zwarte plu, rabarber, rode bes, gedroogde kers en hibiscus. De levendigheid in de neus loopt door in de mond, met aanhoudend rood fruit dat doet verlangen naar een tweede glas.

RODE WIJN

Régnié La Croix Penet

Deze Régnié is een samensmelting van alle Crus; de fruitige neus van de Gamay, een goede structuur als de Morgon-stijl, en de frisheid van een wijn als Chiroubles. Régnié “Croix Penet” is een beetje bijzonder. In de eerste plaats is het verhaal van vijftien vrienden die partners en/of eigenaren van de wijngaard zijn, van wie de meesten belangrijke figuren zijn in het gastronomische leven van Lyon.

De kleur in het glas is diep robijnrood. De neus barst naar voren met aroma’s van wilde aardbeien, kersen en rode bessen. De smaak heeft een goed uitgebalanceerde zuurgraad, zachte tannines en een vleugje mineraliteit. De smaken zijn van rood zomerfruit met een verleidelijke kruidige toon. De afdronk is erg lang.