Le Domaine d’Henri

FRANCE, Chablis

De oorsprong van de wijnbouw van de Laroche-familie is diep geworteld in het terroir van de Chablis en kan door verschillende generaties heen worden gevonden. De wijngaarden liggen op de Kimmeridgiane-laag van klei-kalkbodems. De combinatie van deze bodems en het continentale klimaat van Chablis resulteert in een unieke minerale, kalkachtige uitdrukking van de Chardonnay-druif.

Wijnmaker- en eigenaar

Michel Laroche

De voorouders van de Laroche-familie bezaten al in 1695 wijnstokken in Chablis. Vandaag de dag behoren ze met Michel Laroche als patriarch tot de meest gerespecteerde wijnmakers van Frankrijk. In 2010 verkocht hij het aandeel van de familie in Domaine Laroche om een nieuw, kleiner, kwaliteitsgericht domaine op te richten: Domaine d’Henri, genoemd naar zijn vader. Bijzonder zijn de 80 jaar oude wijnstokken in de Premier Cru Fourchaume, die de wijnen voor hun Héritage cuvée produceren.

Chablis, that’s the purest expression of Chardonnay”.

Wijnmaken

Onze filosofie

Percelen worden apart gevinifieerd om het karakter van elk terroir volledig tot uiting te laten komen. We geloven ook in een minimale interventie in de wijnmakerij; we gebruiken natuurlijke gisten en willen dat onze wijnen op een natuurlijke manier 12°C bereiken, zonder toevoeging van suiker om het alcoholgehalte te verhogen, om zo het volledige aromatische potentieel van elk perceel tot uitdrukking te brengen.

  • Familie Domaine met patriarch Michel Laroche voor de wijnbouw

  • Biologisch geteelde druiven

  • Voornamelijk Premier Cru Fourchaumes, inclusief vieilles vignes

  • Elk perceel afzonderlijk gevinifieerd

  • Minimale interventie in de wijnmakerij, inheemse gisten

Collectie

Onze wijnen

De Chablis-wijnen van Le Domaine d’Henri zijn uniek in hun soort met een kalkachtige uitdrukking.

WHITE WINE

Chablis Saint Pierre

De combinatie van de Kimmeridgianistische bodems die zo typisch zijn voor de appellatie, en een continentaal klimaat zorgen ervoor dat de Chardonnay-druif deze fijne, elegante en pittige Chablis kan produceren, met een uitgesproken mineraliteit. Gemaakt van wijnstokken van meer dan 30 jaar oud, aangeplant in 1988, 1989 en 2001 en op unieke wijze gevinifieerd in roestvrijstalen tanks, is dit een prachtig voorbeeld van druiven die op volle rijpheid worden geoogst.

Dit is de klassieker van Michel Laroche: subtiel, leisteenachtig en mineraalgeëtst. Klassieke aroma’s van citroenschil en geplette oesterschelp, fris en energiek in de mond.

“You can always be sure that when you find a sub 25 Euros Chablis from one of the region’s top blue-blooded families,
you will enjoy it with an ear-to-ear smile. Michel Laroche’s artisanal, mineral-marked Chablis is just one of life’s simple luxuries.” –Ian Cauble, Master Sommelier

Tim Atkin MW: 90/100+

WHITE WINE

Chablis Premier Cru L’Homme Mort Vieilles Vignes

Dit perceel, dat in 1970 werd geplant, weerspiegelt het nobele van de Fourchaume benaming. 25 procent van de wijn wordt gefermenteerd en opgevoed in oudere eikenhouten vaten. Buitengewoon fijn en ingetogen voor de aantoonbaar uitbundigste Premier Cru van Chablis, is dit een intense, precieze wijn met echte focus.

Veel fijne minerale tonen, puur en elegant. Citrusvruchten, bosgrond en een pittige, gebalanceerde smaak, onderstreept door een goede zuurgraad, geven een prachtige en getextureerde afdronk.

Tim Atkin MW: 93/100