Domaine Virgile Lignier-Michelot

FRANCE, Morey-Saint-Denis

De familie Lignier heeft haar roots in het dorp Morey-Saint-Denis en bezit enkele van de allerbeste wijngaarden in dit dorp en in twee naburige dorpen; Chambolle Musigny en Gevrey Chambertin.

Wijnmaker- en eigenaar

Virgile Lignier

“ Virgile Lignier, die zich in 1992 aansloot bij zijn vader Maurice, is de vierde generatie die het familie wijnhuis beheert. Dit was ook het eerste jaar dat het landgoed begon met het bottelen van hun wijnen en de directe verkoop ervan. Virgile gaat zeer nauwkeuring te werk in de wijngaarden en probeert zo natuurlijk mogelijk te zijn bij het aangaan van de uitdagingen in het produceren van de wijnen. Zijn doel is dat wat vaak werd gezegd door Henri Jayer: het produceren van de best mogelijke druiven om mee te werken, zodat de wijn zichzelf zoveel mogelijk zelf kan maken. ”

Waar Virgile naar op zoek is in zijn wijnen? “Wijn met goed fruit, goede rijpheid en een goede balans.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Virgile’s focus: groen snoeien en het bewerken van de grond zonder chemische bestrijdingsmiddelen of pesticiden. Zijn manier van wijn produceren kan worden omschreven als ‘traditionele vinificatie’. In de loop der jaren veranderde Virgile zijn filosofie van een technische wijnmaker naar een gepassioneerde “viticulturist”. Alle energie wordt besteed aan de groei van de allerbeste wijnstokken en het laten ontstaan van de wijn zelf.

  • 4e generatie familie domein

  • Biologisch geteeld en volgt de maankalender

  • Minimale interventie in de wijnmakerij waarbij fermentatie door het hele cluster & inheemse gist is inbegrepen.

Collectie

Onze wijnen

De wijnen van Le Domaine Virgile Lignier-Michelot zijn dramatisch en weelderig, met sappige kernen van fruit, uitstekende expressies van terroir, en het evenwicht en de structuur om een sierlijke lagering in de kelder mogelijk te maken.

RODE WIJN

Morey-Saint-Denis Vieilles Vignes

Gemaakt van een blend afkomstig van drie wijngaarden met ongeveer 70 jaar oude wijnstokken die in het midden van de appellatie liggen; Tres Girard, Les Cognees en Bas Chenevery. Deze wijn is constant zeer aromatisch en ongelooflijk aantrekkelijk als hij jong is met een grote diepte aan aroma’s en een opmerkelijke vrijgevigheid in de mond. Een prachtige “village” wijn die al op jonge leeftijd veel plezier geeft. Dit jaar bevatte de gisting 95% hele trossen met enkele kleine millerandedruiven van zeer oude wijnstokken van meer dan 70 jaar oud, wat impressies geeft van meer zoetigheid en meer tannines, waardoor een meer dichte, maar zeer fijne smaak ontstaat.

Zeer rijp, met een likeur-achtige kwaliteit van donkere kersen-, violet- en tonen van specerijen. Er is zowel een uitstekende intensiteit van de wijn als de potentie om de smaken nog verder te ontwikkelen door een langere lagering.

(88-91) Burghound.com January 2020
(87-89) Vinous Media, Neal Martin January 2020

RODE WIJN

Morey-Saint-Denis Premier Cru Aux Charmes

Deze Morey Premier Cru wordt zo genoemd omdat het een kleine voortzetting is van de Gevrey-Chambertin Grand Cru Les Mazoyères, die ook wel Charmes mag worden genoemd.
50% hele cluster, koude maceratie voor de fermentatie.
Gerijpt gedurende 12 maanden in houten vaten (30% nieuw), 3 maanden lagering in tank, zachte witte aardfiltratie.

Helder paars met een diepe ziel, mollig, grof, weelderig fruit, een heerlijk mondgevoel – vooral in het gehemelte, zoals dit mag worden verwacht van wijngaarden die Les Charmes heten. Er is een beetje structuur, met een lange afdronk van donkerrood fruit.

Vinous – Antonio Galloni: 92/100