Dominus Estate

United States, California, Napa Valley

Dominus Estate, eigendom van de beroemde wijnmaker en CEO Christian Moueix (ook eigenaar van onder andere Pétrus, Trotanoy, La Fleur-Petrus, Hosanna), maakt deel uit van het historische monument Napanook en wordt algemeen erkend als een van de oudste oudste zoons (1836 ) van Napa Valley, Californië. De eerste Dominus-wijn verscheen in 1983 en kreeg dankzij de invloed van Moueix meteen internationale aandacht. Het domein beslaat 44 ha, verdeeld over 14 percelen met voornamelijk cabernet sauvignon (87%). Er is daarnaast ook wat petit verdot en cabernet franc aangeplant. De merlot druif wordt sinds 2002 niet meer gebruikt voor de “Grand Vin”, maar wordt nog steeds af en toe gebruikt in de Napanook-wijnen.

De Napanook-wijngaard ligt in een natuurlijk amfitheater aan de voet van het Mayacamas-gebergte aan de westkant van de Napa-vallei. Gevoed door winterregens, stromen de ondergrondse bronnen door oude rivierbeddingen en zorgen ze voor een natuurlijke toevoer van water naar de wijnstokken, waardoor ze diepe wortels kunnen ontwikkelen. De Napanook-wijngaard omvat 134 hectare, waarvan er momenteel 102 zijn aangeplant met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot. De grindachtige klei-leembodems zijn licht hellend met een helling van 3-10% en zorgen voor een natuurlijke afwatering. Het doel is om ideale omstandigheden te creëren voor het telen van druiven door een levendige, organische bodem te koesteren, de natuurlijke flora en fauna te bevorderen en proactief droog te telen.

Wijnmaker- en eigenaar

Dominus Estate

In de wijnwereld hebben maar weinigen de ervaring van Christian Moueix. Met meer dan vijftig jaar wijnproductie op de rechteroever van Bordeaux en achtendertig jaar in Napa Valley, heeft zijn staat van dienst in zowel de oude als de nieuwe wereld hem ongeëvenaarde inzichten opgeleverd. Christian, zoon van de legendarische Jean-Pierre Moueix, werd geboren in Libourne in 1946. Na zijn studie landbouwtechniek in Parijs en zijn studies wijnbouw en oenologie aan de University of California, Davis, keerde hij terug naar Frankrijk. Op vierentwintigjarige leeftijd kreeg hij de verantwoordelijkheid om de vele kastelen van zijn familie te beheren, waaronder Pétrus.

Als wijnbouwer in hart en nieren heeft hij in de wijngaarden gewerkt om alle mogelijke middelen na te streven om druiven van de hoogste kwaliteit te verkrijgen. Christian’s wijnbouw- en wijnbereidingsbenadering, die de unieke uitdrukking van het terroir van elk kasteel identificeert, brengt hun individuele persoonlijkheid over. Zijn wijnen weerspiegelen elegantie, complexiteit en balans. In 1983 begon Christian Moueix met de productie van Dominus uit de historische Napanook wijngaard in Yountville. In 2008 verwierf hij een wijngaard van 40 hectare in Oakville, van waaruit hij in 2012 de eerste vintage Ulysses lanceerde. Als rentmeesters van deze terroirs zetten Christian en zijn teams zich in voor het creëren van optimale groeiomstandigheden in levendige en duurzame ecosystemen.

“Elke goede vakman voert een dialoog tussen concrete praktijken en denken.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Het doel is om ideale omstandigheden te creëren voor het telen van druiven door een levendige, organische bodem te koesteren, de natuurlijke flora en fauna te bevorderen en proactief droog te telen.

  • De Napanook wijngaard wordt biologisch en duurzaam verbouwd

  • Grondige trossensortering met de hand en optische sortering van de druiven

  • Voorzichtige behandeling van de druiven onttrekken subtiel aroma’s, kleur, tannine en onthullen de persoonlijkheid van elke druif

  • Om de drie maanden vindt er handmatige remontage plaats

Collectie

Onze wijnen

Dominus produceert wijnen die de puurheid, complexiteit en het karakter weerspiegelen van druiven die uitsluitend van de Napanook wijngaard worden geteeld. Deze unieke herkomst kwalificeert onze wijnen als landgoed-gebotteld, een zeldzame benaming.

Dominus Estate

Dominus

90% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, 6% Petit Verdot, Napa Valley, Verenigde Staten

De wijn opent geleidelijk met zoete tabak, marjolein en jasmijn, wat leidt tot een resonerende kern van ijzer en zwarte pruimen. Luxe rijke wijn met een geweldige neus van kersen en essenties van rozen. Zeer fluweelzachte smaak en intense afdronk van aromatische cassis.

Dominus Estate

Napanook

87% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 8% Petit Verdot, Napa Valley, Verenigde Staten

De Napanook wijn is levendig en heeft een mooi gelaagde, complexe neus met aroma’s van cassis, bramen en zoethout. Er zijn ook tonen van chocolade en vanille. De wijn heeft een goede balans tussen fruit, zuren en tannines die de wijn lekker levendig maken.

Dominus Estate

Othello

Cabernet Sauvignon: 90%, Cabernet Franc: 5%, Petit Verdot: 5%, Napa Valley, Verenigde Staten

Diep paarsrood van kleur. In de neus aroma’s van cassis, rijpe kersen, leer, menthol, kreupelhout en een vleugje ceder. In het smaakpalet zijn tonen van rijp en sappig roodzwart fruit, frisse zwarte peper, vanille en een vleugje chocolade aanwezig, begeleid door een lange sappige afdronk met rijpe tannines en elegante zuren.