Graci

Italy Sicily

Graci ligt op de noordelijke helling van de Etna, in Passopisciaro. Het gebied heeft een eeuwenoude wijntraditie. De wijngaarden bevinden zich in het hart van de Alcantara-vallei op een hoogte tussen de 600 en 1.000 meter boven de zeespiegel. Wijnmaker Alberto Graci verbouwt hier alleen Etna wijnstokken met de druivenrassen Nerello Mascalese, Carricante en Cataratto, met zoveel mogelijk respect voor de terroir en tradities.

De teelt van de wijngaarden is volledig biologisch gecertificeerd en er is veel aandacht voor duurzaamheid. Tijdens de oogst vindt er een zorgvuldige selectie plaats voor volledige rijpheid van de druiven en worden de opbrengsten in de wijngaard tot een minimum beperkt. Ook in de kelder wordt een strikte aanpak gehanteerd, op zoek naar precisie en finesse. Al het werk is gericht op het ondersteunen van de persoonlijkheid van de wijngaarden met behoud van de diversiteit en nuances tussen jaargangen. Dit met de volle overtuiging dat enkel door de natuurlijke expressie van de terroir te ondersteunen en te respecteren, wijnen gemaakt worden die bijzonder complex zijn.

Wijnmaker- en eigenaar

Graci

Als zoon uit een Siciliaanse boerenfamilie studeerde Alberto in Rome en werd op jonge leeftijd een succesvolle investeringsbankier in Milaan. De dood van zijn grootvader, die ook wijn verbouwde, verandert zijn steile carrière. In 2004 keerde hij terug naar Sicilië en werd wijnbouwer, in een tijd dat er nauwelijks wijnbouw was op de Etna, maar Alberto was gefascineerd door de vulkaanwijnen. Hij kon het land van zijn grootvader verkopen en investeerde in wijngaarden op de noordelijke hellingen van de Etna. Tegenwoordig wordt hij door velen een wijnkunstenaar genoemd. Hij bezit ongeveer 25 hectare wijngaarden, op verschillende soorten vulkanische bodems. Nerello mascalese is zijn belangrijkste druif met meer dan 15 hectare, gevolgd door carricante en Catarratto. Etna is een bijzonder gebied, het geniet van de Siciliaanse zon, maar kent ook een klimaat dat wordt gematigd door de hoogte. Dat in combinatie met de vulkanische bodems en de oude ongeënte wijngaarden, stelt Graci in staat om buitengewone wijnen te produceren.

“Ik gebruik alleen inheemse druivensoorten om mijn terroirs tot uitdrukking te brengen.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Het cultiveren van ongeënte wijngaarden met inheemse druivensoorten om laten het terroir van de Etna spreken.

  • Ambachtelijke wijnen van wijnkunstenaar Alberto Graci

  • Gelegen op de bovenste positie van de Etna

  • Biologische wijnbereiding

  • Familie domein

Collectie

Onze wijnen

De grote diversiteit tussen wijnoogsten en de verschillende wijngaarden bieden een enorme rijkdom van het terroir van de Etna. We zijn trots om het volledige portfolio van Alberto Graci in ons portfolio aan te bieden, enkel gemaakt van de 3 inheemse druiven nerello mascalese, carricante en catarratto op ongeënte wijnstokken.

Etna Bianco

70% Carricante & 30% Carratto druiven, Sicilië, Italië.

Schitterende wijn die ruikt naar vers fruit en bloemen. In de mond toont het goed uitgebalanceerde smaken van appel, peer en perzik. Ook de fijne toon van mineraalzout in de afdronk is verrukkelijk. Mooi, rijk glas wit.

Etna Rosato

100% Nerello Mascalese, Sicilië, Italië

Deze rosé maakt indruk met zijn levendige boeket van zoete meloen, opgetild door muntachtige kruiden en witte rook. Het heeft een zijdezachte textuur maar weergalmt van pittige citrus en verrukkelijke zuren, terwijl mineraal getinte groene appel en kruiden over de zintuigen stromen. De wijn loopt gespannen maar lang af en presenteert een mineralige bloei onder een lucht van geplette oesterschelpen.

Etna Rosso

100% Nerello Mascalese, Sicilië, Italië

Dit is een sappige rode wijn met aroma’s van rijp fruit, tonen van violette bloemen en hints van vulkanische stenen. In de mond is hij fris, zacht en evenwichtig. Een wijn met levendige tannines, een uitgesproken zuurgraad en een aantrekkelijke sappige en aanhoudende afdronk.