Maison de la Chapelle

France, Burgundy

Maison de la Chapelle is geïnspireerd op wijnhuizen die het prestige van Bourgondische wijnen behouden en is gewijd aan Irancy en de Yonne-terroirs, aan dit unieke noordelijke Bourgogne. De appellatie beslaat 300 hectare, waarvan er ongeveer 180 zijn aangeplant op slechts enkele kilometers van Chablis. Genesteld in de holte van een keteldal en met uitzicht op de Yonne-vallei, zijn de glooiende wijngaarden behoorlijk opmerkelijk. Omdat het op het zuiden ligt, heeft het een mild en zonnig microklimaat, beschut tegen koude noordenwinden. De pittoreske ligging van Irancy wordt versterkt door de vermenging van stroken wijnstokken en kersenboomgaarden, die ook deel uitmaken van de historische identiteit van deze regio. Met deze rijke agrarische biodiversiteit is Irancy altijd een natuurlijke enclave geweest voor de rijping van pinot noir.

Wijnmaker- en eigenaar

Maison de la Chapelle

Maison de la Chapelle is het wijnhuis van Delphine & Grégory Viennois. Ze noemen het hun werkomgeving: “Het is waar de druiven wijn worden. Fermentatie, maceratie, rijping en botteling, alles gebeurt met respect voor de tijd en authentieke gebaren.” Delphine is Bourgondisch en komt uit een familie van wijnmakers. Haar professionele leven is altijd verbonden geweest met de prestigieuze wijnhuizen van Bourgondië. Gregorius is ook Bourgondisch. Hij studeerde af in de œnologie en leerde het vak van Nadine Gublin op het Château de Chamirey in Mercurey en van Jean-Pierre de Smet op Domaine de l’Arlot. In 2001 ging hij naar Bordeaux om te vinificeren in het Chateau de Smith-Haut-Lafitte, Grand Cru uit Graves. Vervolgens ontmoette hij Stéphane Derenoncourt, wijnconsulent, die hij bijstond tot 2004. Zijn carrière werd voortgezet toen hij technisch directeur werd van Michel Chapoutier en directeur van Ferraton Père et Fils. Van 2011 tot 2022 is Grégory technisch directeur van Domaine Laroche in Chablis. Tegelijkertijd zet hij zijn werk als adviseur voor Quinta Do Monte d’Oiro in Portugal voort, dat hij sinds 2006 begeleidt. Sinds 2023 combineert Grégory zijn werk als wijnmaker bij Maison de la Chapelle met dat van een adviseur. Dit delen van ervaringen en deze gemeenschap van ervaringen wortelt Grégory en Delphine verder in deze gevoelige benadering van wijnstokken en wijn, dicht bij een geest van kameraadschap.

Maison de Chapelle werkt nauw samen met Brice Garlan en vinifieert en rijpt unieke wijnen, versterkt door de streng geselecteerde klimaten. De zorg die aan de wijnstok wordt besteed, vormt de basis van onze samenwerking van de wijnstok tot de kelder met perfecte vloeibaarheid. We oogsten de druiven handmatig en sorteren ze ter plaatse. Ze worden in onze kelder gedeeltelijk ontsteeld en vervolgens in kleine, taps toelopende houten vaten geplaatst. Wij houden ervan om voorzichtig te werken en de tijd te nemen. Onze wijnen rijpen in “bourguignonnes” van 2-3 wijnen. Zo min mogelijk tussenkomst, een minimum aan technologie, lichte filtratie, we respecteren onze wijngaarden bij elke stap van het proces.

“Revealing the innate flair in a locality is the only thing that matters to us.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Een terroir bij uitstek voor de Pinot Noir, de exclusieve druivensoort voor rode Bourgogne wijnen.

  • Unesco Werelderfgoed benoemde de wijngaarden van Irancy in juli 2015 als "Cultureel erfgoed"

  • Verschillende climats met zeer verschillende karakters, van Les Beaux Monts en les Bâtardes

  • Handmatig oogsten en ter plaatse sorteren door alleen het beste te selecteren

  • Een terroir bij uitstek voor de Pinot Noir, de exclusieve druivensoort voor rode Bourgognewijnen

Collectie

Onze wijnen

Maison de la Chapelle is geïnspireerd op wijnhuizen die het prestige van Bourgondische wijnen behouden en is gewijd aan Irancy en de Yonne-terroirs, aan dit unieke noordelijke Bourgogne.

RODE WIJN

Irancy les Beaux Monts

Les Beaux Monts, op het zuiden gelegen, vlakbij Les Mazelots op een zeer steile helling, bestaat uit klei en kalksteen. Het heeft een zeer zonnig klimaat. De wijn van hier onthult smaken van weelderige kersen, viooltjes en pioenroos. Gecombineerd met zachte tannines, drukt het zachtheid en gourmandise uit.

In de neus heeft de wijn sappig zwart fruit. Het geeft een zeer zacht en vol gehemelte, fluweelzachte tannines en een zeer mooie lengte.

RODE WIJN

Irancy les Bâtardes

Les Bâtardes, gelegen op het noordwesten, is nogal koel. De smaken uiten zich met rood fruit en intense tonen van Madagaskarpeper, een typisch kenmerk van de mineraliteit uit dit terroir. Gecombineerd geeft het de wijn zijn gebeitelde karakter.

In de neus is de wijn bloemig met tonen van oude roos en gedroogde bloemen. De smaak is dicht, met strakke en poederachtige tannines, die de kalkmergelgrond van het perceel weerspiegelen. Minerale afwerking.