Opus One

United States, California, Napa Valley

Zoals veel wijnmakerijen in Napa, is de geschiedenis van Opus One kort maar krachtig, geboren uit twee legendarische wijnmakersfamilies: Mondavi en Mouton Rothschild. Robert Mondavi en baron Philippe Rothschild werden vrienden in 1970 en combineerden hun wijnbereidingsnous in 1979 om een vintage te creëren die meteen een hit was bij wijnliefhebbers aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Uitgebracht in 1984, was het de duurste Californische wijn van die tijd. Het onmiddellijke succes toonde de oprichters dat hun partnerschap benen had, en in hetzelfde jaar werden meer hectaren toegevoegd aan de Opus One-onderneming en begon het ontwerp van hun architectonisch vooruitstrevende wijnmakerij.

Het merk vestigde zich al snel als toonaangevend Californisch label, zowel in binnen- als buitenland. Na een lange carrière aan het roer van Chateau Mouton Rothschild, stierf Philippe de Rothschild in 1988 op 86-jarige leeftijd, opgevolgd door zijn dochter Barones Philippine de Rothschild. Vier jaar voor de dood van Robert Mondavi in 2008 deed hij afstand van zijn aandeel in Opus One en verkocht het aan wijnconglomeraat Constellation Brands. Tegenwoordig is het landgoed gezamenlijk eigendom van Constellation Brands en Baronne Philippe de Rothschild S.A. en geniet nog steeds wereldwijde bekendheid.

Wijnmaker- en eigenaar

Opus One

Opus One is de gerealiseerde droom van twee mannen: Baron Philippe de Rothschild van Chateau Mouton Rothschild in Bordeaux en wijnboer Robert Mondavi uit Napa Valley. Samen wilden onze oprichters één enkele wijn creëren, toegewijd aan het streven naar compromisloze kwaliteit. Deze unieke missie vormt elke vintage, vandaag en voor toekomstige generaties.

De landgoedwijngaarden van Opus One, bestaande uit vier percelen, bevinden zich in het westelijke deel van de beroemde Oakville AVA. Twee percelen, in totaal 100 hectare, liggen binnen de beroemde To Kalon Vineyard. Deze worden aangevuld door de gecombineerde 70 acres van de Ballestra- en River-percelen, die de wijnmakerij omhullen. In de wijngaarden worden handmatig geoogst en andere traditionele benaderingen toegepast waar ze het beste werken. Wanneer moderne technieken het wijnbouwproces ten goede komen, worden ze onderzocht, geëvalueerd en in de praktijk geïntegreerd.

“Wijn is voor mij passie. Het is familie en vrienden. Het is warmte uit het hart en vrijgevigheid van geest.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Wijn wordt geboren, dan leeft het. Maar het sterft nooit, in de mens leeft het voort.

  • Gemaakt om de visie van Robert Mondavi en Baron Philippe de Rothschild te eren

  • De wijn vangt het terroir, het klimaat en de essentiële menselijke elementen samen

  • Exclusieve balans tussen kracht en finesse, structuur en textuur

  • Een primeurwijn met buitengewone scores van Robert Parker en Decanter

Collectie

Onze wijnen

Opus One is de gerealiseerde droom van twee mannen: Baron Philippe de Rothschild van Chateau Mouton Rothschild in Bordeaux en wijnboer Robert Mondavi uit Napa Valley. Samen wilden onze oprichters één enkele wijn creëren, toegewijd aan het streven naar compromisloze kwaliteit.

Verenigde Staten, Californië, Napa Valley

Opus One

78% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot, 6% Petit Verdot, 6% Cabernet Franc en 2% Malbec, Napa Valley, Verenigde Staten

De wijn heeft intense aroma’s van zwarte pruimen, bosbessen, zwarte bessen en gedroogde rozenblaadjes, geaccentueerd door minerale ondertonen. De romige, satijnachtige textuur wordt omlijst door fijnkorrelige tannines. De frisheid en zachte gloed van de zuren zorgen voor een subtiele spanning met smaken van donker fruit, hartige kruiden, espresso en cacao. Een delicate bitterheid van pure chocolade blijft hangen in de afdronk.