Poderi la Collina

Piedmont, Italy

In 2014 verleende UNESCO de status van Langhe Werelderfgoed als erkenning voor de adembenemende schoonheid van ons land. Poderi la Collina creëert wijnen waarvan de “gusto e sapore” een eerbetoon is aan de plaats van hun geboorte. De familie is de bewaarder van een wijntraditie die drie generaties teruggaat. Ze produceren hun wijnen op de familieboerderij door de modernste wijnbereidingsmethoden te combineren met een diep respect voor het terroir en zijn traditie.

Piemonte, Italië

Poderi La Collina

De Langhe houdt nooit op de lokale bevolking en bezoekers te betoveren en te verbazen met zijn zeldzame schoonheid. Ontdek de charme van heuvelstadjes, verspreide boerderijen en kastelen met een reis langs de kronkelende weggetjes die van de ene heuvel naar de andere klimmen en word verliefd op het dramatische landschap. Poderi La Collina ligt in Dogliani, een klein stadje in de heuvels van de Langhe. Dit is een regio met verspreide gehuchten, verscholen in de dramatische heuvels die onze druiven dicht bij de lucht en de zon voeden. De lokale economie wordt gedomineerd door landbouw en wijn zit in het lokale DNA. Dogliani is synoniem met de Dolcetto-druif en ontleent zijn naam aan het Latijnse “Dolium Januae” wat “De beker van Janus” betekent. Janus is de tweekoppige Romeinse god van het begin en de landbouw. De maand januari herdenkt de oude godheid.

“Het geheim is dat iedereen die afzonderlijke wijngaarden laat communiceren, zoals alleen de natuur dat kan in de belangrijkste wijnbouwgebieden”

Wijnmaker- en eigenaar

Poderi La Collina

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de grootvader Gabriele Marengo naar de slagvelden van Albanië, Griekenland en Noord-Afrika gestuurd. Terwijl hij jaren van gevangenschap als krijgsgevangene ver van huis doorbracht, had zijn vrouw Maria moeite om twee jonge kinderen alleen groot te brengen. Omdat iedereen om haar heen het moeilijk had, moest Maria verder dan Piemonte reizen om haar wijn te verkopen of te ruilen. Ze reed op haar fiets, beladen met zware kruiken van haar wijn, naar Ligurië – een ongelooflijk moeilijke prestatie die essentieel was voor het voortbestaan van haar gezin. Ze volgde vele malen de oude “Vie del Sale” (Zoutweg), waarvan de steile, smalle paden ooit werden doorkruist door stevige muilezels beladen met pakzadels zout.

Margherita Olocco, de moeder van Piergiorgio, overleefde de ontberingen van de oorlog dankzij de offers van haar moeder Maria. Margherita en haar man Virginio runden een ‘cascina’. Het bedrijf opereerde, zoals dat in de jaren vijftig en zestig gebruikelijk was, door de aankoop van druiven en wijn. Ze blendden en brachten de wijnen op de markt en legden de basis voor het huidige bedrijf. Toen Piergiorgio begin jaren tachtig de leiding van het bedrijf van zijn ouders overnam, besloot hij de aanpak te veranderen. Hij werd een geïntegreerde wijnmaker. Eerst kocht hij zijn eerste wijngaard van zijn toekomstige schoonvader, een “vignotta” (kleine wijngaard). Vanuit deze bescheiden basis hebben ze in de loop der jaren stap voor stap, rij voor rij, met veel inspanningen en opofferingen, 14 hectare wijngaarden verworven (naast de hazelaar- en populierenboomgaarden) die deel uitmaken van het eigendom.

Wijnmaken

Onze filosofie

Quality is born in the vineyard: the fusion of the wine-maker’s skill and the unique terroir.

  • Gelegen in Castiglia: het oude hart van de wijnen van Dogliani

  • De wijntraditie van de familie is ontstaan uit de ontberingen van de oorlog

  • Dogliani, de bakermat van de wijnbereiding: een gebied doordrenkt van een traditie van oenologie

  • De derde generatie: bouwen aan de toekomst

Collectie

Onze wijnen

De familie is de bewaarder van een wijntraditie die drie generaties teruggaat. Ze produceren de wijnen op hun familieboerderij door de modernste wijnbereidingsmethoden te combineren met een diep respect voor het terroir en zijn traditie.

Poderi La Collina

Castiglia Superiore

Dolcetto di Dogliani-wijngaard Castiglia dei Poderi la Collina groeit op een kalkhoudende kleileem in het oosten, waar de warme maar delicate stralen van de ochtend gecombineerd met de rijkdom van het land ons in staat stellen een robuuste wijn te verkrijgen qua smaak en structuur; kwaliteiten die worden versterkt door een korte rijping in hout, waardoor de volgende organoleptische kenmerken ontstaan.

Heldere wijn met tonen van bramen, viooltjes, kersenjam en kruiden, lichte vanille. Vol, warm, harmonieus in de mond met lichte tanninesensaties die de afdronk verlengen en aangenaam maken.

Poderi La Collina

Langhe Sauvignon Blanc

Door de klassieke Loire-druif naar Piemonte te brengen wordt hier een unieke, bijzondere wijn geproduceerd. De zorgvuldige bescherming tegen oxidatie door het gebruik van inert gas (stikstof en kooldioxide) kan het aromatische karakter van de druif behouden en benadrukt worden waardoor er een explosie aan aroma’s vrijkomen in het glas.

Aromatische wijn met tonen van perzik, passievrucht, groente en grapefruit. De smaak i hartig, vol, warm en heeft een lange soepele afdronk.