Tenuta Baron

Italy Veneto

Tenuta Baron ligt in Fonte, een pre-Alpenstad in de provincie Treviso. Het landgoed strekt zich uit over tien hectare en wordt bestuurd door Villa Peschicini, de bouw van de late ‘600 en oude koninklijke residentie, de koning van Italië, Vittoria Emanuele II, hield er zelfs van om in deze heuvels te blijven. De villa ligt centraal op het landgoed en wordt omringd door het park met eeuwenoude bomen, lanen met eeuwenoude olijfbomen en aan alle kanten de wijngaard. Zo ontstaat er een klein natuurlijk ecosysteem.

Een droom kwam uit in de jaren ’70, toen Domenico “Nico” Baron de Peschicini-villa in Fonte (TV) kocht. Onmiddellijk begint de restauratie van de gebouwen, de restauratie van de oude wijngaard en de reconstructie van het park. Na 40 jaar werk, waarbij in het midden de bouw van de kelder is uitgegraven in een heuvel, staat Tenuta Baron in volle glorie. Nu brengen zijn vrouw en kinderen, met de hulp van Andrea Sbrissa, alle inspanningen van Nico van het land naar de fles, die altijd aandachtig met passie en enthousiasme toekijkt.

Wijnmaker- en eigenaar

Tenuta Baron

De filosofie van Tenuta Baron is dat wijn wordt gemaakt in de wijngaard, uitgaande van duurzame en precisie landbouw. Om deze reden gebruiken ze nooit pesticiden, werken ze alleen met de hand in de wijngaarden en gebruiken ze geen synthetische meststoffen. De vinificatie- en opslagkelder voor de wijnen bevindt zich ten noorden van het landgoed en is uitgegraven in de heuvel, waardoor een natuurlijk geklimatiseerde omgeving ontstaat, waar de temperaturen nooit boven de 19/20 °C komen, zelfs niet in de heetste periodes van het jaar. Dit alles draagt bij aan een grote frisheid en een lange levensduur van de wijnen.

Vanaf de Tenuta Baron heuvel kan je genieten van een adembenemend uitzicht op de Pedemontana del Grappa, een van de beste uitzichten is over de stad Asolo, een middeleeuws dorp dat in het verhaal geliefd was bij vele dichters, schilders en kunstenaars. Zelfs de Venetiaanse adel hield ervan om tussen de heuvels van deze prachtige stad te wandelen, dit komt door het milde klimaat en de ventilatie door de nabijheid van de Dolomieten en de Alpen.

“De passie voor de natuur is onze grootste drijfveer.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Expressie van de wijngaard tot de fles door alleen de beste druiven van verschillende percelen te selecteren, met de hand geoogst zoals de traditie voorschrijft.

  • Landgoed volledig in eigendom van de familie Baron

  • Gelegen in het hart van de Prosecco vallei

  • Volledig gerestaureerde wijngaarden en kelder naar de nieuwste maatstaven

  • Biologische wijnbouw & SQNPI-certificering

Collectie

Onze wijnen

Tenuta Baron richt zich op het maken van hoogwaardige prosecco’s. Ze werken volledig duurzaam en selecteren alleen de beste druiven om het terroir van de wijngaard tot uitdrukking te brengen in de fles. De filosofie van Tenuta Baron is dat wijn wordt gemaakt in de wijngaard, uitgaande van duurzame en precisie landbouw.

Superiore DOCG

Brut Asolo Prosecco

100% Glera, Veneto, Italië

De wijn heeft een verfijnde, gele kleur met glanzende groene randen van romige perlage. De geuren zijn rijk en divers, frisheid van de bloemen van blauwe regen en witte peer, aangevuld met citrus en appel. Een droge, perfect uitgebalanceerde smaak met veel levendigheid en een buitengewone lengte.

90 points James Suckling

Superiore DOCG

Asolo Prosecco Extra Dry

100% Glera, Veneto, Italië

De wijn heeft een elegante kleur, helder strogeel met een harmonieuze perlage. In de aroma’s ontdek je bloemen, de intensiteit van groene appel en verfijning van witte perzik. Een levendige fruitige smaak met mooie zuren en zachte afdronk.

90 points James Suckling

Superiore DOCG

Brut Rosè delle Stelle

100% Glera, Veneto, Italië

De wijn heeft een prachtige warme roze tint met een levendig bouquet en geuren van citrus, bloemen en rood fruit. Veel sappig fruit in de mond met rozenbottels en rode bessen. Heerlijke levendige bubbel.