Tenuta di Nozolle

Italy, Tuscany

De gemeente Greve in Chianti ligt in het deelgebied Chianti Classico in het zuidelijke deel van de provincie Florence. Van noord naar zuid doorkruist door de rivier de Greve, een van de drie rivieren van de Chianti, wordt het gebied gekenmerkt door bodems die rijk zijn aan klei en mergel en ook door een landklimaat. Deze pedo-klimatologische kenmerken kenmerken de productie van Chianti Classico van Tenuta di Nozzole in naam van kracht en elegantie.

Italië, Toscane

Tenuta di Nozolle

De gemeente Greve in Chianti ligt in het deelgebied Chianti Classico in het zuidelijke deel van de provincie Florence. Van noord naar zuid doorkruist door de rivier de Greve, een van de drie rivieren van de Chianti, wordt het gebied gekenmerkt door bodems die rijk zijn aan klei en mergel en ook door een landklimaat. Deze klimatologische eigenschappen kenmerken de productie van Chianti Classico van Tenuta di Nozzole in naam van kracht en elegantie.

Tenuta di Nozolle is een oude boerderij die dateert uit 1300, strekt zich uit over 385 hectare, waarvan 90 wijngaarden en 15 olijfgaarden, en werd in 1971 overgenomen door de familie Folonari. Villa di Nozzole ligt op de top van de heuvel die stijgt van 150 tot ongeveer 300 meter boven zeeniveau.

“The land of Chianti Clasico ”

Wijnmaker- en eigenaar

Ambrogio e Giovanni Folonari Tenute

Tenute Folonari wordt geleid door Giovanni Folonari en zijn vader Ambrogio, respectievelijk in de rol van president en erevoorzitter. Giovanna Cornaro, de vrouw van Ambrogio, is de eigenaar van de twee Charming Relais, respectievelijk Borgo del Cabreo en Pietra del Cabreo, en Tenuta La Fuga, drie faciliteiten waarvan zij toezicht hield op de herontwikkeling. Francesca en Angelica Folonari, de zussen van Giovanni, zijn betrokken bij de bedrijfsactiviteiten en in het bijzonder bij het beheer en de ontwikkeling van accommodatiestructuren.

Ambrogio en Giovanni Folonari vertegenwoordigen de exclusiviteit van Toscane met zijn rijke grondgebied en tradities. Innovatie, creativiteit, onderzoek en respect voor diversiteit zijn de basiswaarden van familiegeschiedenis. In 2000 richtten Ambrogio en Giovanni Folonari – respectievelijk zoon en kleinzoon van Nino – het bedrijf Ambrogio en Giovanni Folonari Tenute op, waarbij ze de vijf agrarische landgoederen, uitdrukking van de beste Toscaanse gebieden, overnamen. De geschiedenis van de familie Folonari en haar bedrijf begon aan het einde van de 18e eeuw. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door Giovanni Folonari en zijn vader Ambrogio, respectievelijk in de rol van president en erevoorzitter.

Wijnmaken

Onze filosofie

Elegantie, sterke identiteit en sterke band met het territorium waarvan ze de diversiteit en waarden diep respecteren

  • De Estates van Folonari vertegenwoordigen het ultieme Toscane

  • Meerdere wijnhuizentonen de diversiteit van de terroirs

  • Innovatie, creativiteit, onderzoek en respect voor diversiteit zijn de basiswaarden van familiegeschiedenis

  • Geleid door een familie met meer dan twee eeuwen aan geschiedenis

Collectie

Onze wijnen

De sangiovese druif is de sterspeler van het wijnhuis. De wijnen rijpen in kleine geroosterde houten vaten en in grote gekruide eikenhouten vaten, de laatste als een symbool van de Toscaanse traditie, afhankelijk van de wijn. De teelt van Sangiovese wordt geflankeerd door twee andere Cabernet Sauvignon-wijngaarden voor de productie van Supertuscan Il Pareto.

Tenuta di Nozzole

La Forra Chianti Classico Riserva DOCG

La Forra is een wijngaard die vanaf een bergkam afloopt in een kloof; rondom alleen bossen en meren. Het is een van de historische cru’s van Tenute Folonari, waarvan de eerste oogst dateert uit 1980. La Forra Chianti Classico Riserva DOCG is een wijn waarin de wijnbouw en oenologische wetenschappen, perfect worden toegepast; een voorbeeld van hoe traditie, opgevat als het historische pad van wijn, is overgenomen door innovatie. Om deze reden vertegenwoordigt La Forra al 40 jaar de perfecte uitdrukking van het historische territorium van Greve, de hoofdstad van de Florentijnse Chianti Classico.

De wijn toont aroma’s van morellen kersenlikeur, rijp rood fruit, schillen van citrusvruchten en delicate tertiaire nuances van cacao en wierook. Een rijke en elegante wijn, intens en aanhoudend, onderbouwd door een zachte maar stevige tannine.

Tenuta di Nozzole

Il Pareto Toscana Rosso IGT ’18

Il Pareto, 100% Cabernet Sauvignon, werd geboren in de jaren 80 als een Supertuscan-project en vertegenwoordigt al vanaf de eerste vintage kracht, kracht en zintuiglijke zuiverheid. Deze wijn maakt deel uit van een nieuwe visie op oenologie, waarbij we overgaan van de studie van inheemse wijnstokken naar de studie van de geschiktheid van het territorium. Het is dus niet de wijnstok die zich aan het territorium heeft aangepast, maar eerder de ontdekking dat het territorium geschikt is voor een beperkte productie van druiven, maar wordt gekenmerkt door een zeer hoge sensorische complexiteit, waarbij de typische kenmerken van de druiven behouden blijven, verrijkend ze met nuances en structuur, body en elegantie. Pareto is de cru van de wijnmakerij, een grote uitdaging en een winnende weddenschap voor de Cabernet Sauvignon-druiven in het Chianti-gebied. Het wordt alleen in de beste jaren geproduceerd.

Stevige structuur beheerd met elegantie. Hints van bessen, bittere chocolade, karamel, citroen en balsamico aroma’s in de afdronk. Intens mondgevoel van elegantie en balans.