Weingut Tschida

Oostenrijk, Neusiedlersee

Exclusieve dessertwijnen gemaakt door Hans Tschida, die jaar na jaar nationale en internationale prijzen wint en terug te vinden is op de wijnkaarten van exclusieve restaurants over de hele wereld.

Oostenrijk, Neusiedlersee

Weingut Tschida

Het verhaal van het wijnhuis begon in 1982, toen ze onze eerste wijn maakten. In die tijd was wijnmaken een bijberoep. In 1993 besloten ze echter om zich volledig aan de wijnbouw te wijden. Vandaag cultiveren ze 40 hectare wijngaarden, waarvan 70% is beplant met witte druiven die uiteindelijk bijna volledig als zoete wijnen worden gevinifieerd.

Ze creëren hun zoete kwaliteitswijnen uitsluitend door gecontroleerde – langzame en koele – gisting in roestvrijstalen tanks of in kleine eikenhouten vaten. Elke druivensoort, elke wijngaard en elk oogstjaar is anders en vereist veel ervaring en intuïtie – dat speciale gevoel voor wijn. Elke vintage is een verrijkende ervaring voor de kelder en voor het werk.

“Onze wijnen worden gekenmerkt door een uniek uitgebalanceerde stijl en rastypiciteit, zelfs met een hoog predikaat. “Zoete wijn in perfectie” is het motto van het huis.”

Wijnmaker- en eigenaar

Weingut Tschida

Hans Tschida trouwde met Lisa, de dochter van het kleine wijnhuis Angerhof, en besloot daarna zelf ook wijnmaker te worden. In 1982 nam hij samen met zijn vrouw het wijnhuis met 6 hectare wijngaarden over en begon zich te concentreren op het leren van de vaardigheden en het opdoen van zijn ervaring. In 1988 was het zover en vulde Hans zijn eerste eigen flessen met wijn. 1993 was zijn eerste grote jaar. De buitenlandse pers was onder de indruk van de ‘Trockenbeerenauslese’ wijnen. Vanaf toen ging het alleen maar crescendo en nu behoort hij tot de 10 beste zoete wijnmakers ter wereld. Het bedrijf in Illmitz is momenteel 20 hectare groot. Alle wijngaarden hebben een toplocatie in het Nationaal Natuurpark Seewinkel (een vogelparadijs).

Weingut Tschida ligt in het Nationalpark Neusiedlersee/Seewinkel en deze regio biedt optimale omstandigheden voor de productie van bijzondere zoete wijnen van de hoogste kwaliteit. Het milde Pannonische klimaat en de vele kleine zoutwatermeren – daartussen liggen de wijngaarden – zorgen voor warme dagen, koele nachten en de belangrijke luchtvochtigheid die nodig is voor de “Botrytis cinerea”. Zandgronden, grind- en minerale bodems evenals zwarte aarde kenmerken de wijnen. De zoete wijnen winnen jaar na jaar nationale en internationale prijzen en staan op de wijnkaarten van exclusieve restaurants over de hele wereld.

Wijnmaken

Onze filosofie

Exclusieve dessertwijnen die jaar na jaar in de prijzen vallen.

  • Dessertwijnen met duidelijk fruit en een perfect evenwicht tussen restsuiker en zuurgraad

  • Uniek terroir met botrytis cinerea omstandigheden

  • Zoete wijnmaker van het jaar 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2019, 2021, 2022

Collectie

Onze wijnen

Exclusieve dessertwijnen gemaakt door Hans Tschida, die jaar na jaar nationale en internationale prijzen wint en terug te vinden is op de wijnkaarten van exclusieve restaurants over de hele wereld.

Illmitzer Spätlese

Oostenrijk, Neusiedlersee, Spätlese, 100% Scheurebe

In de neus vinden we fijne tropische tonen en frisheid vanaf het eerste moment. Denk aan tonen van mandarijnen sap en nashi peer, passievrucht, witte druiven. De smaak is pittig, mineraal en tegelijkertijd romig en voorzien van verweven, fragiele zuren. Heerlijk doordrinkend met een kleine citruskick in de afdronk; complexe frisheid!

Auslese Muskat Ottonel

Oostenrijk, Neusiedlersee, Auslese, 100% Muskat Ottonel

De citroengeuren en abrikozensorbet ontmoeten sneeuwwitte bloemen in de aromas. De wijn is sappig en met een goede structuur, een fruitige zuurgraad brengt koele frisheid, zeer delicaat en mineraal, zachte citroensorbet en wat delicate lavendelbloesem in de lange afdronk.

Beerenauslese

Oostenrijk, Neusiedlersee, Beerenauslese, Scheurebe, Chardonnay & Bouvier

De aroma’s in het glas zijn erg bijzonder met duidelijke botrytis tonen. Een dans van papaja- en hooibloemen, klaverbloesems, abrikozengelei omarmt de neus. De wijn heeft verkwikkende zuren, de nuances van rijpe gele peer en een vleugje vloeibare weidebloesemhoning en wuivende korenaren brengen een zomersgevoel tot leven; in de afdronk een fijne citrus toon.