Villion Wines

ZUID-AFRIKA, BOT RIVIER

Villion Family Wines richt zich op de productie van premium wijnen. Dit betekent dat wijngaarden worden geselecteerd voor specifieke bijdragen om wijnen van internationale onderscheiding te creëren. Selectiecriteria zijn onder meer de leeftijd van de wijngaarden, duurzame en natuurvriendelijke productiemethoden, beperkte opbrengsten, locaties op grote hoogte, kloonverschillen en nabijheid van de oceaan. Villion Family Wines beperkt zich niet tot het gebruik van alleen fruit van een specifieke afdeling, maar gebruikt de sterke punten van fruit van verschillende afdelingen om unieke wijnstijlen te creëren.

Botriver is een wijk in de regio Walker Bay, gelegen tussen Elgin en Hermanus. Het is het begin van de vallei en staat bekend om zijn relatief koele klimaat, vanwege de ligging nabij de oceaan. Dit levert wijnen op met mooie frisse zuren, waaronder de druiven Chenin Blanc en Chardonnay. De verweerde leisteenbodems dragen ook bij tot het succes van deze wijnen met een koel klimaat.

Wijnmaker- en eigenaar

Villion Wines

Jacobus A.S. Viljoen (Kobie), eigenaar van Villion Family Wines, is een afstammeling van de eerste Franse Hugenoot, Francois Villion, die in 1671 van Zuid-Afrika zijn vaste verblijfplaats maakte. Vanaf dat moment leefde de familie Villion (later veranderd in Viljoen in de Afrikaanse taal) van het bewerken van de vruchtbare gronden van Kaap de Goede Hoop, met de nadruk op wijngaarden. Kobie Viljoen, met zijn twintig jaar ervaring en gecombineerd met gedetailleerde en gerichte wijnbereiding, neemt met de hand geselecteerd fruit door de processen om de essentiële componenten van kleur, smaak en textuur in zijn wijnen vast te leggen. Milieuvriendelijke en traditionele methoden, waaronder spontane gisting en open gisting, dragen bij aan de authenticiteit van de wijnen.

Een oordeelkundige rijping in barriques van Frans eikenhout en een langdurige rijping op fles, belichaamt de essentie van de gecreëerde wijnen. Kobie Viljoen volgde zijn opleiding aan de Landbouwhogeschool van Elsenburg in Stellenbosch, Westkaap. Hij behaalde een diploma in keldertechnologie en onderscheidde zich als een van de beste studenten in zijn klas. Gedurende de volgende 20 jaar deed hij waardevolle ervaring op in Zuid-Afrikaanse topkelders.

“De ziel van het land voel je het best door je voetzolen.”

Wijnmaken

Onze filosofie

Focus op de productie van premium wijnen.

  • Wijngaarden worden geselecteerd voor specifieke bijdragen

  • Handgemaakte wijnen worden gemaakt tot delicate perfectie

  • Druiven worden allemaal met de hand geselecteerd

  • Duurzame en natuurvriendelijke productiemethoden

Collectie

Onze wijnen

Villion Family Wines richt zich op de productie van premium wijnen en profiteert van het koele klimaat en de verweerde leisteenbodems in de wijk Bot River. Dit unieke terroir produceert levendige wijnen van onder andere chenin witte chardonnay.

Lionne du Villion

66% Chenin Blanc, 26% Sémillon, 8% Chardonnay, Botriver, Zuid-Afrika

Betoverende entree van een scala aan fruitsmaken – rijpe perzikschijfjes en zonovergoten, zoete abrikozen. Eigenzinnige laagjes kweepeer en rijpe sinaasappelschil. De verrukkelijke ziltigheid van oesterschelpen en natte stenen verraden het eikenhouten fermentatiekarakter van de wijn. Zelfverzekerd, breed, romig mondgevoel. De afdronk is er een van perfecte balans, een ongerepte oesterschelp en steenslag, een vuursteenachtige textuur die eindigt in een krijtachtige scherpte.

Blanc de l’Atlantique

75% Viognier, 12,5% Chardonnay & 12,5% Chenin blanc, Bot River, Zuid-Afrika

Explosieve tonen van jasmijn en kruiden, met kaneel bestrooide abrikozen en perzikschijfjes, eindigend in een overweldigend boeket van vroege oranjebloesem.

Chardonnay

100% Chardonnay, Botriver, Zuid-Afrika

Frisse tonen van gedroogde citroenschil worden gevolgd door een eigenzinnig, ziltig crumble-aroma van appeltaart, dat het spontane gistingskarakter van deze intrigerende Chardonnay weerspiegelt. Secundaire lagen van geroosterde amandelen en kaneel verlengen de interesse. Elegant van stijl, het eindigt met kaneelkruidenaroma en knapperigheid van citrusvruchten.

Chenin blanc

100% Chenin blanc, Botriver, Zuid-Afrika

Boeiende aroma’s van vers gesneden rijp geel perzikfruit, met lagen droog fruit, vanillestokje en karamelschuim. Fruit uit deze 37 jaar oude wijngaard ligt ten grondslag aan zijn complexiteit en rijkdom aan smaakprofiel. Mondvullende en gelaagde textuur met een levendige frisheid en heerlijke mineraliteit.