Weingut Högl

AUSTRIA, Spitzergraben

Het landgoed van Högl ligt aan de westelijke rand van de beroemde Oostenrijkse Wachau, waar de steile Spitzer Graben uitmondt in het Waldviertel, gekenmerkt door extreme geologische en klimatologische omstandigheden.

Wijnmaker- en eigenaar

Josef & Georg Högl

“Högl is een familie wijn producent, met drie generaties die op het landgoed wonen en werken. In de loop van 60 jaar hebben ze zich niet alleen uitgebreid, maar zijn ook hun druivenrassen en vinificatiemethoden veranderd. Tot op de dag van vandaag nemen alle familieleden actief deel aan het boerenleven. Het landgoed Högl vinifieert Riesling en Veltliner, aangevuld met Gelber Muskateller, Chardonnay en Sauvignon Blanc”.

Our wine is not always a smooth affair. From time to time it might be unwieldy in its youth, but it always represents our ideas and our possibilities.”

Spitzergraben

Wijnmaken

Onze filosofie

Sleutelwoorden die in het oog springen: authenticiteit, duurzaamheid en typiciteit, maar ook openheid, het vermogen om te leren en sereniteit. De druiven, de bodem, de leisteen, de locatie en het geheel van het terroir – moeten weerspiegeld worden in het eindproduct.

  • Family Estate, 3 generaties

  • Respect voor het terroir

  • Unieke regio in Wachau; Spitzer Graben

  • Belangrijke waarden: authenticiteit, duurzaamheid and typiciteit

  • Minimale interventie in de kelder

Collectie

Onze wijnen

De wijnen van het Högl zijn vol en mineraal.

WHITE WINE

Grüner Veltliner Federspiel J&G

Het centrum van deze wijngaarden ligt in de Spitzer Graben, maar sinds vele jaren hebben ze ook enkele wijngaarden aan de rivier, tussen Weißenkirchen en Loiben, waar de visie in de Oberhauser wijngaard is geboren. In de wijngaarden in de vlakte worden de Grüner Veltliner en Riesling op vrij zandige bodems geteeld: zij zijn de toegangspoort tot de complexe wereld van deze twee druivensoorten. Ze zijn minder terroir geaccentueerd dan de steile hellingen in de Graben, maar zijn eerder toegankelijk, lichter en de perfecte bondgenoten in het voorjaar en de zomer.

In de neus lichte kruidigheid, groene appel, aroma’s van specerijen. In de mond strak, zeer kruidig, tonen van tabak, frisse zuurgraad, appel in combinatie met rijpe peren. Aangename, tabaksachtige afdronk.

WHITE WINE

Riesling Smaragd Ried Bruck

De Bruck bestaat uit een verzameling van steile terrassen en is qua structuur een monument. Mica leisteen, gneis en zandsteen kenmerken de ondergrond, waarin bijna uitsluitend Rieslings zijn geworteld. Koude luchtstromen (uit het Waldviertel) en warme luchtstromen (uit de Donau) ontmoeten elkaar hier en zorgen voor een samenspel van een hoog suikergehalte en een levendige zuurgraad. De locatie stelt zich bloot aan het zuidwesten en krijgt zo op de lange zomermiddagen nog steeds zonneschijn, waardoor de terrassen ook in de vroege uurtjes van de nacht warm blijven. Dit is een van de redenen waarom de Bruck een vrij vroege datum is voor de Spitzer Graben – hoewel dit relatief is, want er wordt zelden geoogst voor november.

De ware vertegenwoordiger van ons terroir. Koel, stevig, rokerig, maar ook stuwend en mineraal. In de loop der jaren zullen er nog tal van andere nuances ontstaan. Er zijn kruidenaroma’s, fruitige aroma’s, en de structuur is stevig, wisselend, maar nooit overheersend; de zuurgraad is hoog, maar goed geïntegreerd; het potentieel van de wijn is groot. Hij bereikt het hoogtepunt van zijn kracht tussen het derde en vijfde jaar.

“Intense, complex fruit expression, quinces, papaya, lemon, leafy touch, powerful wine, balanced structure, savoury finish, long persistence.” – A la carte
A la carte: 94/100
Falstaff Weinguide 2020/21: 95/100
Jancis Robinson: 16/20