Domaine David Bienfait

FRANCE, Burgundy

The vineyards of David Bienfait are located in the southern region of Burgundy. Spread over about 6 hectares, the vineyards are located on beautiful terroirs around the town of Bussières and produce 3 classic wines within the appellations of Mâcon-Villages, Saint-Véran and Pouilly Fuissé.

As a winegrower, David loves to work in the open air, and he can regularly be found in the vineyards. Enthusiastic about nature, he consciously opts for organic viticulture: no use of chemical pesticides or pesticides to stimulate soil life as much as possible. As little as possible is intervened in both the vineyard and the cellar. For example, the wines are only lightly filtered before bottling and the wines are not fined. Also, the use of sulphite is minimal. The Pouilly-Fuissés mature in oak barrels that are four to five years old. The Mâcon-Villages only matures on stainless steel to offer a fresher style of chardonnay. With all wines, stirring the lees regularly takes place to give the wines extra taste and complexity.

 

Wijnmaker- en eigenaar

Domaine David Bienfait

Wijnboer David Bienfait komt niet uit een wijnmakersfamilie. In zijn jeugd woonde hij naast een wijnboer in Prissé en als kind was hij daar vaak te vinden. Na een stage bij zijn buurman tijdens de middelbare school, kiest hij ervoor om te gaan studeren aan de wijnbouwschool van Davayé. Na nog een stage in Nieuw-Zeeland keerde hij op 25-jarige leeftijd terug naar Bourgondië om in 2009 zijn eigen wijnmakerij te beginnen.

Hij begon met 1,8 hectare in AOP Pouilly-Fuissé, inclusief de lieu-dit van Les Crays in Vergission, met wijnstokken uit de jaren 40. Hij had ook een aantal percelen in AOP Saint-Veran en Mâcon-Villages. Hij heeft nu zijn dertiende oogst voltooid en is erin geslaagd om zijn wijngaarden uit te breiden tot 6 hectare. De wijnmakerij en kelders bevinden zich in Bussières, op een steenworp afstand van de beroemde rots van Vergisson. De wijngaarden zelf zijn aangeplant in Vergisson, Davayé en Charnay. Sinds de oogst van 2020 is zijn perceel Les Crays in Vergission gepromoveerd tot Premier Cru.

“Gepassioneerd door de natuur, richt ik mijn inspanningen op zorgvuldig werk in de wijngaard om rijpe druiven van onberispelijke kwaliteit te verkrijgen.”

Wijnmaken

Onze filosofie

De nieuwe generatie wijnmaker heeft zijn droom verwezenlijkt in het hart van de Mâconnais.

  • Onafhankelijk gebouwde wijnmakerij

  • Biologische wijnbouw met een boost voor de levende bodem

  • Minimale interventie tijdens de vinificatie

  • Lieu dit Les Crays gepromoveerd tot Premier Cru

Collectie

Onze wijnen

De wijngaarden van David Bienfait liggen in de zuidelijke regio van Bourgogne Verspreid over ongeveer 6 hectare, bevinden de wijngaarden zich op prachtige terroirs rond de stad Bussières en produceren ze 3 klassieke wijnen binnen de appellations Mâcon-Villages, Saint-Véran en Pouilly Fuissé.

WITTE WIJN

Mâcon-Villages

De druiven komen uit het dorp Charnay-lès-Mâcon met de hellingen op het oosten. In totaal is er een terrein van 1,09 hectare met uitzicht op de Mont Blanc. De wijn ondergaat een temperatuurgecontroleerde fermentatie op roestvrijstalen tanks van 16 tot 18° C, om de aroma’s te behouden. De wijn ondergaat een volledige malolactische gisting en rijpt nog 7 maanden op roestvrij staal wat resulteert in een chardonnay in frisse stijl.

Strogele kleur met subtiele goudtinten. De neus toont aroma’s van geel fruit en perzik en wat witte hazelnoten. Voldoende frisheid dankzij de aangenaam geïntegreerde zuren en de malolactische gisting geeft rondheid en zachtheid. Toegankelijke chardonnay met goede doordrinkbaarheid.

WITTE WIJN

Pouilly-Fuissé Les Crays 1er Cru

De druiven komen van de wijngaard Les Crays in Vergisson, tegen de steile flanken de rots van Vergisson, op het zuiden en liggen op een gemiddelde hoogte van 350 meter. In 2020 is deze lieu-dit gepromoveerd tot Premier Cru. De wijnstokken zijn in 1940 aangeplant op een mergelbodem met veel kalk en stenen. De alcoholische gisting gebeurt op temperatuurgecontroleerde tanks van 16 tot 18° C, om de aroma’s te behouden. De wijn ondergaat vervolgens een volledige malolactische gisting en rijpt 14 maanden in eikenhouten vaten.

Strogele kleur met gouden tinten. De neus laat duidelijk het terroir spreken, de mineraliteit spat er vanaf dankzij de krijtbasis van Les Crays. Mooie tonen van vanille en geroosterde hazelnoten worden aangevuld met rijp geel fruit en perzik. In de mond veel elegantie en finesse. Dankzij de goed geïntegreerde eiken veroudering, veel lengte en een mooie ronde body.