Tenuta di Ghizzano

ITALY, Ghizzano

Ghizzano is een historisch huis in Toscane, diep in de glooiende heuvels tussen de stad Pisa en de middeleeuwse stad San Gimignano. Dichtbij de Middellandse Zee om te genieten van de milde zeebries en zonder extreme temperaturen of een grote kans op voorjaarsvorst.

Wijnmaker- en eigenaar

Ginevra Venerosi Pesciolini

“ De Venerosi Pesciolini familie vestigde zich in de 14e eeuw in het Colline Pisane gebied. Al 26 generaties lang verbouwt de familie wijn, olijfbomen en granen met het grootste respect voor het terroir. Sinds 1996 runt gravin Ginevra Venerosi Pesciolini het landgoed. Haar visie was om in de 21e eeuw biologische en duurzame landbouw te introduceren in het historische landgoed van haar familie. In 2003 lanceerde Ginevra de eerste biodynamische conversie van de wijnbouw; een radicale beslissing in de Toscaanse wijnbouw kringen”.

“Ik beschouw mezelf als een ‘natuurlijke wijnmaker’. Met andere woorden, ik probeer mijn wijnen hun terroir zo zuiver en eerlijk mogelijk te laten uitdrukken”.

Wijnmaken

Onze filosofie

Ons doel is om wijnen te creëren die de stijl, elegantie en rijke geuren van de omliggende glooiende heuvels weerspiegelen, met respect voor elke expressie. In 2003 zijn ze begonnen met hun reis naar de ‘natuurlijke’ biologische landbouw, waarbij ze elk gebruik van synthetische pesticiden, herbiciden, fungiciden en chemische meststoffen hebben geëlimineerd. In 2006 zijn ze overgestapt op biodynamische landbouw.

  • Erfgoed: 6 eeuwen van het huis van de familie Venerosi Pesciolini

  • Uniek terroir van de mediterraanse zee invloeden, zonovergoten heuvels en de fossielrijke ondergrond

  • Respect voor de natuur en terroir gedreven

  • Sinds 2006 "organic" gecertificeerd en biodynamische principes

Collectie

Onze wijnen

De wijnen van dit historische huis in de Pisaanse heuvels zijn intense en intrigerende biodynamische wijnen.

RODE WIJN

Il Ghizzano, I.G.T. Costa Toscana

95% Sangiovese, 5% Merlot. Met de hand geoogst Fermentatie met inheemse gisten en maceratie op de schil in roestvrijstalen- en betonnen vaten.

Een pure, fruitige en sappige wijn, trouw aan de zoet- en rijpheid van de Sangiovese druiven die op het grondgebied van Tenuta di Ghizzano groeien.

Vinous – Antonio Galloni: 88/100
Falstaff 2020: 93/100
Christycanterbury.com: 92*/100

RODE WIJN

Veneroso, D.O.C. Terre di Pisa

70% Sangiovese and 30% Cabernet Sauvignon. Veneroso ontleent haar naam aan de voorouder van de familie; Veneroso Venerosi. De druiven worden met de voeten geperst en vervolgens vindt de fermentatie plaats met inheemse gisten in open houten vaten en betonnen vaten van 25 HL.
De rijping is 16 maanden lang in 500l. Franse eikenhouten vaten (10% nieuw).

Dit is de meest representatieve en historische wijn van het wijnhuis. De eerste jaargang van de productie was 1985 en sindsdien staat de wijn bekend om de elegante rijpe vruchten en mineraliteit die identiteit van het terroir uitdrukken. De druiven worden geselecteerd uit 30 en 20 jaar oude Sangiovese wijngaarden, met een klein percentage Cabernet Sauvignon.

James Suckling: 91/100
Falstaff 2020: 91/100
Guida Essenziale ai Vini d’Italia 2020: 97/100
Tre Stelle Rosse – I Vini di Veronelli 2020
Due Bicchieri Rossi Vini d’Italia 2020 – Gambero Rosso
Bibenda 2020 I Migliori Vini d’Italia
I Migliori Vini d’Italia 2020 – Luca Maroni: 91/100
Christycanterbury.com: 93/100

RODE WIJN

Nambrot, I.G.T. Costa Toscana

Nambrot ontleent haar naam aan de voorouder Graaf Palatine Nambrot (9e eeuw). De druiven worden met de voeten geperst en vervolgens vindt de fermentatie plaats met inheemse gisten in open 30 HL houten vaten. De rijping duurt 18 maanden in 225l. Franse eikenhouten vaten (15% nieuw), en daarna 10 maanden in de fles.

Dit is de ‘verfijnde’ wijn van Tenuta di Ghizzano. Het eerste jaar van produceren was 1996. Overwegend gemaakt van Merlot druiven, met een deel Cabernet Franc en Petit Verdot, uit deze wijn volledig de kracht, de warmte en het karakter van Tenuta di Ghizzano.

Vinous – Antonio Galloni: 92+/100
James Suckling: 94/100
Due Bicchieri Rossi Vini d’Italia 2019 – Gambero Rosso
Tre Stelle Rosse – I Vini di Veronelli 2019: 91/100
Guida Essenziale ai Vini d’Italia 2019: 94/100
Vitae – La Guida Vini 2019 – AIS
Bibenda 2019 I Migliori Vini d’Italia
I Migliori Vini d’Italia – Luca Maroni: 92/100
Blind Tasted: 91/100
Jancis Robinson: 16/20
Vinifera-mundi.ch: 93/100
Christycanterbury.com: 93/100
Vinum Top of Toskana 2020: 17,5/20

1