Aldrighetti

Italy, Valpolicella, Marano

Het wijnhuis van de familie Aldrighetti is een van de meest authentieke wijnhuizen in Veneto. Met slechts 4 hectare wijngaarden maken ze alleen hoogwaardige nichewijnen met respect voor de natuur.

Italy, Valpolicella, Marano

Aldrighetti

Wijnhuis Aldrighetti is opgericht in 1930 en is een van de meest authentieke wijnhuizen in Veneto. Het wijnhuis is gevestigd in Marano: het hart van Valpolicella de familie bezit slechts 4 hectare wijngaarden die zijn aangeplant met Corvina, Corvinone en Rondinella druiven. Ze focussen zich volledig op het maken van exclusieve niche wijnen waarbij ze in hun zoektocht naar kwaliteit de natuur respecteren. De zorgvuldige drogingsperiode van de druiven gevolgd door de langdurige rijpen in grote vaten toont de enorme passie en toewijzing die de familie Aldrighetti heeft aan de tradities van deze regio.

“We zijn een klein bedrijf dat nichewijnen van hoge kwaliteit produceert met respect voor de natuur.”

Wijnmaker

Aldrighetti

De filosofie van wijnmakerij Aldrighetti blinkt uit in de kleinschaligheid waarin ze opereren. Ze produceren alleen mooie wijnen van hoge kwaliteit van de 4 hectare wijngaarden in het hart van het Valpolicella-gebied op een heuvel bij Marano. Volledig gerund door familie, met liefde voor het land en passie voor het werk, is het een familiebedrijf dat al generaties lang van vader op zoon wordt doorgegeven. De kennis en tradities die zijn doorgegeven sinds 1930 toen de wijnmakerij werd gevonden, vormen nog steeds de basis voor hun manier van werken.

Met veel respect voor de natuur minimaliseren ze het gebruik van chemicaliën en wanneer nodig passen ze het systeem toe van het uitdunnen van de overtollige druiven om de kwaliteit van de druiven hoog te houden. Deze methode om de oogst te verlagen is zeer zeldzaam in het Valpolicella-gebied en toont de focus op het hoog houden van de normen voor maximale kwaliteit. De oogst gebeurt uitsluitend met de hand en de druiven voor Amarone en Reciotio worden enkele maanden gedroogd in de fruitkelder.

Wijnmaken

Onze filosofie

Door een familie gerunde wijnmakerij met focus op wijnen van hoge kwaliteit

Slechts 4 hectare wijngaarden

Oogst uitsluitend met de hand

Overgegeven van vader op zoon sinds 1930

Hoge normen en toewijding aan traditie

  • Slechts 4 hectare wijngaarden

  • Oogst uitsluitend met de hand

  • Overgegeven van vader op zoon sinds 1930

  • Hoge normen en toewijding aan traditie

Collectie

Onze wijnen

De wijnmakerij van de familie Aldrighetti is een van de meest authentieke wijnhuizen in Veneto. Met slechts 4 hectare wijngaarden maken ze alleen nichewijnen van hoge kwaliteit met respect voor de natuur. Gelegen in het hart van het klassieke Valpolicella-gebied, ten noorden van Verona, produceren ze alleen wijnen van inheemse druiven zoals Corvina, Corvinone en Rondinella. Ze handhaven de familietradities van een zorgvuldige droogperiode in de kelder, gevolgd door een lange rijpingsperiode in de vaten.

Ripasso

Valpolicella

Valpolicella Ripasso heeft misschien wel een nog uniekere manier van vinificatie dan de klassieke Amarone. Ripasso betekent letterlijk “opnieuw passeren”. De schillen van de druiven die worden gebruikt voor het maken van Amarone-wijn worden, zodra de gisting van de Amarone is voltooid, uit de wijn gefilterd en toegevoegd aan een deel van de Valpolicella wijn die in september is gemaakt zónder tweede vergisting. Deze schillen bevatten nog wat suiker en gist waardoor een tweede gisting start die ongeveer 15 dagen duurt. Ripasso wordt toegevoegd aan de naam en waarborgt dit unieke waarbij de wijn meer body, structuur en verschillende tertiaire aroma’s ontwikkeld. Na de tweede gisting rijpt de wijn 36 maanden in grote vaten.

Robijnrode wijn met lichte granaatnuances, de parfums herinneren aan wilde bessen, kersen, tabak, vanille en kruiden. Volle body met een hoge smaakintensiteit, gevolgd door fluweelzachte en rijpe tannines.

Winespectator 92/100

James Suckling 90/100

Riserva

Amarone

Het Valpolicella-gebied is beroemd om de Amarone, vanwege de unieke manier van wijnmaken. De oogst begint in september en gebeurt met de hand, zodat de gezondheidstoestand van de trossen onder controle blijft. De druiven worden 90 dagen in de houten kisten gelaten om ze te laten drogen. De krenten en rozijnen gaan ongeveer 10 dagen in een maceratieperiode, gevolgd door de fermentatie in januari. Door de inheemse gisten verloopt de fermentatie zeer langzaam: het duurt 25-30 dagen om te voltooien. Hierna wordt de wijn gefilterd van de schillen (die worden gebruikt voor de Valpolicella Ripasso) Wanneer de gisting voorbij is, wordt de wijn gescheiden van de schillen (die zal worden gebruikt voor Valpolicella Ripasso) en vervolgens overgebracht naar grote vaten om minimaal 48 maanden te rijpen. Waar grotere wijnhuizen soms de focus op traditie verliezen, houdt het kleine en unieke familie wijnhuis Aldrighetti de focus op een zorgvuldige drogingsperiode, gevolgd door een lange rijpingsperiode om de Amarone zijn unieke smaak en complexiteit te geven. De Amarone Riserva onderscheidt zich van de ”normale” Amarone door een iets hoger alcoholpercentage wat voortkomt uit nóg rijpere en kwalitatievere druiven.

Intense paarsrode wijn met lichte granaat nuances. De geuren zijn complex en intens en tonen zich mooi na enige tijd van openen. Allereerst kersenjam, bramen, chocolade, vanille en kruiden, later aangevuld met krenten en pruimen. Volle body in de mond met een warm gevoel en hints van likeur en krenten

100/100 James Suckling

98+/100 Vinous

98/100 Robert Parker