Weingut Allram

Oostenrijk, Kamptal

Weingut Allram ligt in het hart van Oostenrijk, in het Kamptal-gebied. Deze familie ziet het als hun plicht om de tradities in stand te houden, aangezien zij vanaf het begin al vier generaties lang wijn maken met hoge normen en oog voor detail.

Oostenrijk, Kamptal

Weingut Allram

Wat ooit een kleine boerderij was met slechts een paar velden en wijngaarden, is na de tweede wereldoorlog omgetoverd tot een wijnhuis met zo’n twaalf hectare door oprichter Walter Allram. Hij nam de distributie in zijn eigen hand en zorgde ervoor dat de naam Allram in de hele regio bekend werd. De familie Allram heeft bijzonder veel passie voor wat ze doen. Ze beschikken over een gezonde dosis perfectionisme die hen heeft gebracht tot waar ze nu staan: een familie wijnhuis met een gerenommeerde naam in Oostenrijk. Tegenwoordig beschikken ze over meer dan dertig hectare wijngaarden.

Kamptal is een uniek gebied en profiteert van twee klimaatzones. Het droge hete Pannonische klimaat wordt ondervangen door het guurdere en koelere weer vanuit het noordelijke Waldviertel gebied. Daarom profiteren de wijngaarden overdag van warme temperaturen, terwijl ze ‘s nachts de afkoeling goed kunnen benutten. Dit zorgt ervoor dat de druiven aromatische finesse hebben alsook de levendige zuurgraad. De combinatie van deze twee bijzondere klimatologische omstandigheden en de perfecte gezondheid van de wijngaarden, maakt de wijnen van Allram ideaal voor oudering, iets dat bijzonder en zeldzaam is om te vinden in witte wijnen, zeker in Oostenrijk.

“Nergens anders voel ik me zo op mijn gemak als in onze wijngaarden. Voor mij is het mijn thuis waar ik word uitgedaagd tot perfectie.”

Wijnmaker- en eigenaar

Weingut Allram

Het sterke karakter van de leden van de familie Allram zorgen voor een krachtige stijl in hun wijnen. De familie blinkt uit in ervaring en vaardigheid die al is ontstaan toen oprichter Walter Allram in de jaren vijftig na de tweede wereldoorlog de boerderij durfde om te bouwen tot een wijnhuis. Uiteindelijk namen Michaela Haas-Allram en Erich Haas het wijnhuis over en startten met het exporteren van de wijnen. De aandacht voor detail en kwaliteit wordt al meerdere generaties doorgegeven. Vandaag de dag streven Lorenz en zijn zus Magdalena nog altijd de enorme passie voor kwaliteit na en transformeren ze het wijnhuis tot volledig biologisch werken.

Lorenz Haas-Allram is een jonge wijnmaker die de familietradities naar de huidige tijd brengt en heeft sinds 2015 de eindverantwoordelijkheid over het wijnhuis. Lorenz is van mening dat de wereld van wijn voortdurend in ontwikkeling is. Daarom is hij altijd op zoek naar innovatieve manieren om de kwaliteit van de wijngaarden en de ontwikkeling van de wijnen nog verder te verbeteren. Na zijn studie in Oostenrijk en Spanje liep hij meerdere stages in Pfalz, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Wachau. Uit al die ervaringen komt zijn aanpak van het combineren van het beste van twee werelden vandaan. Wijnmaken volgens de ‘nieuwe-wereld methode’ gaat bij hem hand in hamd samen met passie en de traditionele methodes.

Wijnmaken

Onze filosofie

Over de liefde voor de natuur, de bodem en werken volgens eerlijk vakmanschap.

Nieuwe Wereld innovaties in combinatie met passie en traditie uit de Oude Wereld

De unieke klimaatomstandigheden zorgen voor een enorm contrast

Jonge wijnmaker die tradities en innovatie combineert

Kwaliteit waarborgen door handmatig oogsten

Uitgebalanceerd ecosysteem met aandacht voor bodemdiversiteit

  • Nieuwe Wereld innovaties in combinatie met passie en traditie uit de Oude Wereld

  • De unieke klimaatomstandigheden zorgen voor een enorm contrast

  • Kwaliteit waarborgen door handmatig oogsten

  • Uitgebalanceerd ecosysteem met aandacht voor bodemdiversiteit

Collectie

Onze wijnen

Weingut Allram ligt in het hart van Oostenrijk, in de regio Kamptal. Deze familie ziet het als haar plicht om de tradities in stand te houden, aangezien ze al vier generaties lang wijn maken met hoge eisen en oog voor detail vanaf het allereerste begin.

Gruner Veltliner

Gruner Veltliner Ried Rosengartl

De Rosengartl is een bijna vergeten wijngaard in Strass met een enorm potentieel. De wijngaard is in 2015 door wijnmaker Lorenz weer tot leven gebracht. Deze oude wijngaard staat garant voor krachtige Gruner Veltliners met een enorm verouderingspotentieel. Waarschijnlijk is dit een van de beste plekken om Grüner Veltliner in het Kamptal te laten groeien. De “Ried” Rosengartl bestaat uit zachte, op het zuiden gelegen terrassen op een hoogte van 250-340 meter, die in het noordwesten worden beschermd door de Wechselberg.

Deze wijn heeft een prachtige harmonieuze combinatie van zowel kracht, body, karakteristieke aroma’s en elegantie. Het heeft een enorm verouderingspotentieel van zo’n 10 tot 20 jaar, omdat het afkomstig is van een van de beste plekken om Grüner Veltliner in het Kamptal te laten groeien. Het is een klassieke allrounder.

Winespectator 92/100

James Suckling 90/100

Blauer Zweigelt

De Zweigelt maakt indruk met zijn fruitigheid van zachte kersensmaak en door zijn donkere robijnrode kleur. Deze wijn is ongelooflijk zacht en al jong goed op dronk. Het is het klassieke voorbeeld hoe Zweigelt hoort te zijn. I n de afgelopen decennia heeft de Zweigelt druif een sterke identiteit ontwikkeld in Oostenrijk en vooral in het Donaugebied waar de geboorteplaats (Langenlois) van zijn schepper Dr. Zweigelt is. De Zweigelt wijngaarden in Strass zijn te vinden op de oevers van gemalen grindstenen die werden gevormd tijdens de laatste ijstijd.

Deze wijn heeft een glanzende robijnrode kleur met een licht violette toon. In de neus is vooral veel fruitigheid waarneembaar, met hints van kersen samen met pittige nuances.

100/100 James Suckling

98+/100 Vinous

98/100 Robert Parker