Cascina Luisin

Piedmont, Italy

Cascina Luisin is een van de oudste en meest iconische producenten van Barbaresco. De Minuto-familie begon in 1913 met het bottelen van landgoederen en brengt een niveau van precisie en elegantie naar Cascina Luisin, zonder iets van hun diepte en leeftijdswaardige concentratie op te offeren.

Piemonte, Italië

Cascina Luisin

De wijnmakerij Cascina Luisin is een familiebedrijf. Luigi Minuto begon in 1913 de wijnmakerij Cascina Luisin in Barbaresco. Tegenwoordig wordt het geleid en is het eigendom van Roberto Minuto, de derde generatie van de familie. De familie streeft naar een perfecte kwaliteitscontrole van alle stadia van het wijnmaken: van snoeien tot oogsten, van fermentatie tot rijping. Cascina Luisin ligt in Barbaresco, het hart van Langhe. Met in totaal acht hectare wijngaarden, die allemaal eigendom zijn van de familie, is er een productie van 40.000 flessen per jaar. De filosofie van Cascina Luisin is om trouw te blijven aan de traditionele vinificatietechnieken gericht op de lokale druivensoorten zoals Nebbiolo, Barbera en Dolcetto.

“Het geheim is dat iedereen die afzonderlijke wijngaarden laat communiceren, zoals alleen de natuur dat kan in de belangrijkste wijnbouwgebieden”

Wijnmaker- en eigenaar

Cascina Luisin

Cascina Luisin is een van de oudste en meest iconische producenten van Barbaresco. De familie Minuto begon met het bottelen van landgoederen in 1913 en werd een van de eerste landgoederen in de zone die dit deed. Vandaag is het Roberto Minuto, de derde generatie wijnmakers die de leiding heeft. De erfenis van de oprichter, Luigi Minuto, inspireert de familie nog steeds elke dag. De filosofie van Cascina Luisin is om trouw te blijven aan de traditionele vinificatie en zich te concentreren op lokale druivensoorten. Cascina Luisin werkt alleen met druiven van hun eigen wijngaarden, sommige op de beste locaties van het gebied zoals Asili en Rabajà. Roberto besloot na een proef met verschillende fermentaties, om Nebbiolo alleen voor een langere periode in cement te vergisten en te macereren, om stabiele wijnen en tannines te garanderen. Dit natuurlijk gevolgd door een paar jaar rijping in grote eikenhouten vaten.

De wijnen bieden een elegante maar prestigieuze complexiteit, die een interessante dimensie toevoegt aan het karakter van de wijnen. In plaats van de wijnen vrij te geven volgens de marktverwachtingen, brengt Roberto hun nieuwe jaargangen pas uit als ze besluiten dat ze klaar zijn. Roberto brengt een niveau van precisie en elegantie naar Cascina Luisin, zonder iets van hun diepte en leeftijdswaardige concentratie op te offeren.

Wijnmaken

Onze filosofie

Blijf trouw aan de traditionele vinificatie, focus op lokale druivensoorten

  • Door een familie gerunde wijnmakerij

  • Respect voor traditionele vinificatie

  • Unieke expressie van de wijngaard

  • Diepte en leeftijdswaardige concentratie

Collectie

Onze wijnen

Cascina Luisin brengt een niveau van precisie en elegantie naar Cascina Luisin, zonder iets van hun diepte en leeftijdswaardige concentratie op te offeren. Cascina Luisin concentreert zich op de vier klassieke druivenrassen Nebbiolo, Barbera, Dolcetto en Arneis.

Cascina Luisin

Barbaresco Rabaja

Roberto’s Rabajà-wijngaard is een van de geweldige locaties van Barbaresco; op het westen met diepe, grijze mergelbodems. De druiven worden half oktober geoogst en de vinificatie gebeurt met respect voor traditie. De fermentatie begint met ongeveer 40 dagen in cementreservoirs, waarvan de eerste 8 dagen met veelvuldig roeren voor sterke extractie. De overige dagen rust de wijn zacht voor een optimale extractie van edele tannines wat belangrijk is voor een goede ontwikkeling en veroudering. Malolactische gisting en rijping in Slavische eikenhouten vaten gedurende 30 maanden, wat zorgt voor structuur en elegantie.

De neus is fijn en compact, gedroogde rozen, truffel en helder fruit springen uit het glas. Breed en mineraal, met een mollige fruitkern in het midden van het gehemelte en tal van sappige, fruitige smaken, gekruid met flitsen van mineraliteit en bloemige toptonen.

Cascina Luisin

Roero Arneis

Arneis wordt ook wel de ‘witte Nebbiolo’ of ‘kleine koning’ genoemd, waarbij we het nobele karakter van de druif willen benadrukken. Roero Arneis is een allround wijn: fris genoeg om als aperitief te drinken, genoeg kracht en complexiteit om bij het diner te drinken en soepel genoeg om ‘s avonds te drinken. Nadat de druiven voorzichtig gekneusd en licht geperst zijn, vindt de alcoholische gisting plaats in roestvrijstalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur (10-12°C) gedurende 20 dagen. Rijping gebeurt in roestvrijstalen vaten met contact met de droesem gedurende 3 maanden en nog eens 3 maanden raffinage in flessen.

Gouden intense kleur. Het parfum is fruitig met tonen van appel, peer en citroen. In de mond is het fris met een goede zuurgraad. Amandelsmaak als afdronk met aangename bitters en kruidachtig.