Genevieve Methode Cap Classique

VINVIN Wines |Methode Cap Classique | Genevieve

Door Charlotte van Zummeren, www.winebusiness.nl

De Zuid-Afrikaanse equivalent van Methode Traditionelle is de Methode Cap Classique. Hoewel de Zuid-Afrikaanse wijnbouw eeuwenoud is, is de MCC dat niet. De eerste werd gemaakt door Simonsig in 1971 met de naam Kaapse Vonkel. Inmiddels zijn er heel wat meer producenten. Om MCC op het label te kunnen zetten moet de bardruk in de fles minimaal 3 zijn en de lageringstijd 12 maanden. Ter vergelijking, in de Champagne is dat 6 bar en 18 maanden. Meerdere druivenrassen zijn toegestaan, in de praktijk werkt iedereen met chardonnay en pinot noir. In Zuid-Afrika zijn de MCC’s meestal Vintages, ze hebben geen kelders zoals in de champagne om hun wijnen te laten rijpen.

Vandaag hebben het hier over Genevieve, een MCC producente uit Botrivier die haar MCC’s tot wel vier jaar sur lattes laat rusten.

Paarl

Zuid-Afrika is opgedeeld in regio’s met districten. Zuid Afrika kent 6 Regions (Coastal Region, Cape South Coast, Breede River Valley, Klein Karoo, Olifant River, Nothern Cape en Eastern Cape) en 16 districten zoals Overberg met het subgebied Botrivier.

Genevieve

Piloot Melissa Nelsen rolde via haar vriend – een viticulturist – de winebusiness in. In 2008 ging zij haar eigen MCC’s maken. De eerste jaren werd zij geholpen door de vermaarde voormalige Klein Constantia wijnmaker Ross Gower. Na zijn overlijden in 2010 staat zij op eigen benen. In Botrivier heeft zij nu Estate met een toeristische functie en de wijngaarden. De MCC’s worden gemaakt in Paarl waar zij gebruik kan maken van een goed geoutilleerde kelder heeft.

In NL bij VINVINWINES

Genevieve maakt prachtige MCC, door de lange rijping (4 voor de Brut, 2 voor de MCC Shiraz) hebben ze veel diepgang. De Blanc de Blancs is van chardonnay en de rosé van Shiraz. Melissa was geïnspireerd door de Sparkling Shiraz uit Australië, maar met een uitzondering: ze wilde een droge versie maken en daar is uitstekend in geslaagd.

De Genevieve Brut Rosé is ontzettend verleidelijk. Melissa zegt er zelf over ‘alsof je in een aardbei bijt’ en dat is correct. Een fris fruitige doch droge MCC. Heerlijk!

De Genevieve Brut Blancs de Blancs uit 2017 zal een glimlach op het gezicht toveren. Subtiele bubbel en veel wit fruit als appels en peren. Matige zuren en een vleugje tropisch karakter.

De Genevieves champagnes zijn zeer gunstig geprijsd. Liefhebbers opgelet! De productie is zeer kleinschalig, dus wees erbij.