Tesselaarsdal

VINVIN Wines | Hemel en Aarde Ridge | Tesselaarsdal

Door Charlotte van Zummeren, www.winebusiness.nl

Berene Sauls was over uit Zuid-Afrika samen met Melissa Nelsen van Genevieve om hun wijnen in een masterclass op Central Park in Voorburg toe te lichten. Beiden maken in beperkte oplage (4 tot 6 duizend flessen) kwaliteitswijnen in een uniek stukje Zuid-Afrika. Op weg naar Hermanus in een puntje van Zuid-Afrika kom je vanzelf langs de Hemel en Aarde vallei. Hier zijn inmiddels drie kleine appellations: Valley, Upper en Ridge. De eerste twee hebben een duidelijk martitiem klimaat op een kleine 7 kilometer afstand van de zee, Ridge ligt er ruim 9 kilometer vandaan. Tesselaarsdal ligt in Ridge. Berene Sauls is eigenaar van Tesselaarsdal en ze komt ook uit deze streek. Haar voorouders waren vrijgemaakte slaven en kregen destijds van Johan Tesselaar, die voor de East India Company werkte, land om voor een inkomen te zorgen.

Een historische plek dus. Berene werkte al vijftien jaar – via de functies au-pair (‘Hij vond het een waste of talent om mij het huishouden te laten doen.’), administratie en hulp bij het wijnmaken – in de Hemel-en-Aarde Vallei toen Anthony Hamilton Russell haar in 2015 de kans gaf om als producent aan te sluiten bij de rest van het Hemel-en-Aarde gebied. Met de deskundige hulp van de wijnmaker Emul Ross en het team van Hamilton Russell Vineyards, is Tesselaarsdal nu het eigendom van Berene Sauls. Eerst werkte zij met aangekochte druiven, inmiddels leveren de eigen wijngaarden de druiven. Het zijn kleine appellations en ook Tesselaarsdal heeft op dit moment een bescheiden aantal hectares.

Het stoney clay terroir is het meest geschikt voor pinot noir, daarop ligt de focus, maar Berene maakt ook een bepaald niet onverdienstelijke chardonnay.

In korte tijd heeft Tesselaarsdal al vele prijzen gewonnen: Winner #YAFF Awards Agri-Processing, Nominated and shortlisted South African Premier Business Awards 2016, Winner Top Female Entrepreneur & Winner Special Minister’s Award.

De Tesselaarsdal pinot noir 2019 heeft alles wat je van een pinot noir mag verwachten: veel fruit, structuur, backbone, het typerende droogje en mooie zuren. Een absolute topper! Een eerder jaar is bekroond geweest met 5 sterren in de Platter’s gids, onbegrijpelijk dat deze dat niet heeft. Een on-Zuid-Afrikaans alcoholgehalte van 13%.

De Tesselaarsdal Chardonnay 2022 Een fruitige, loepzuivere Chablis-achtige chardonnay met fijne zuren en mineraliteit. Deze wijn is voornamelijk op amforen opgevoed. Het alcoholpercentage is ook hier 13%. Dit is een gracieuze en elegante wijn, die kan ouderen, met een prachtige zuiverheid.

De wijnen zijn gebotteld in stevige Bourgogne flessen – vinifiëren en opvoeden gebeurt bij Hamilton Russell – met een prachtig getekend label en doordringbaar wax om de hals en kurk.