Champagne

The most wonderful time of the year: tijd voor champagne!

Wat ons betreft drinken we het hele jaar door regelmatig een mooie fles champagne, maar tijdens de feestdagen staat het natuurlijk bovenaan. Het is in Nederland al lange tijd traditie om met oudjaarsavond een mooie fles champagne te ontkurken en ook vaker zien we bij het kerstdiner dat men de avond begint met een glas mousserende wijn. In deze blog lichten we onze drie champagnehuizen uit en leggen we uit hoe champagne eigenlijk gemaakt wordt.

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne wordt gemaakt volgens de klassieke “methode traditonelle”. Dit is een methode die is bedacht in de champagnestreek en verplicht is voor alle mousserende wijnen uit de streek. Het komt kortgezegd neer op een tweede vergisting van de wijn. Bij de eerste vergisting worden de suikers door gisten omgezet in alcohol en kan het koolzuur dat ontstaat ontsnappen. De stille wijn wordt volgens gebotteld met een liqueur de tirage, waardoor de vergisting voor de tweede keer wordt gestart, echter dit keer op fles. Hierdoor kunnen de bubbels niet ontstaan. De wijn rijpt vervolgens nog minimaal 15 maanden na op zijn gisten, een proces wat men “sur lie” noemt. In het geval van onze champagnehuizen rijpen sommige champagnes echter nog veel langer, waardoor de mousse nog mooier wordt en de aroma’s verfijnder.

Verschillende soorten champagnes

De hierboven omschreven methode is verplicht voor iedere champagne, maar exclusievere champagnes hebben nog wat extra eisen. Zo moet een millesimé champagne (uit één oogstjaar) minimaal 36 maanden ‘sur lie’ rijpen. Naast de rijping van de champagne is ook de stijl soms erg verschillend. Zo worden de huis champagnes vaak gemaakt van een blend van de drie belangrijkste druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Een blanc de blancs daarentegen wordt enkel gemaakt van chardonnay druiven terwijl een blanc de noir enkel gemaakt wordt van blauwe druiven als pinot noir en pinot meunier. De druiven moeten altijd verplicht uit de regio komen, maar er zijn daarnaast ook exclusievere champagnes die specifiek van bepaalde wijngaarden komen, de zogenaamde Grand Cru’s en Premier Cru’s.

Champagnehuis Taittinger

We zijn bij VINVIN Wines natuurlijk méér dan trots dat we een bijzonder champagnehuis als Taittinger mogen vertegenwoordigen. Het huis is al opgericht in 1734 en behoort tot de “Grandes Marques’’ van de regio, de top van de top dus. Taittinger maakt een breed scala aan verschillende champagnes. Naast de Brut Reserve is er bijvoorbeeld ook de Prélude Grand Crus, een champagne gemaakt van 50% chardonnay en 50% pinot noir die maar liefst vijf jaar in de kelders heeft gerijpt. De echte absolute top is echter de Comtes de Champagne, die enkel in unieke jaren wordt gemaakt. Dit jaar hebben we de 2012 gelanceerd. Comtes rijpt namelijk minimaal 10 a 12 jaar in de kelders wat resulteert in een vintage champagne met een buitengewone energie en een groot rijpingspotentieel. Ontdek alle champagnes van Taittinger in onze webshop.

Champagnehuis Marc Hébrart

Ook van het champagnehuis Marc Hébrart hebben we een prachtige collectie in ons assortiment. Dit kleinschalige familiewijnhuis wordt vandaag de dag gerund door Jean -Paul Hébrart en zijn doel is om in iedere champagne het terroir te laten spreken. We hebben dan ook enkel de Grand Cru’s en Premier Cru’s in on ons assortiment die heel specifiek het terroir van zijn percelen laat zien. Het wijnhuis beschikt over slechts 15 hectare wijnstokken van 28 jaar oud, waarvan 70% pinot noir is. De Blanc de Blancs Brut Premier Cru wordt vanzelf sprekend van chardonnay gemaakt. De Mes Favorites VV 1er Cru van maar liefst 75% pinot noir en 25% chardonnay en de Rive Gauche/Droite Grand Cru ’14 is een champagne die voorafgaand aan de 4 jaar sur lie rijping eerst gefermenteerd is op eikenhouten vaten. Het resultaat is een krachtige champagne met veel toast tonen.

Champagnehuis Bouby & Fils

Daarnaast hebben we ook nog de prachtige champagnes van Bouby & Fils. Het verhaal van BOUBY & Fils zou een liefdesverhaal uit een film kunnen zijn. Na de Eerste Wereldoorlog werd de 19-jarige François Bouby naar de Champagnestreek gestuurd om overgebleven landmijnen te deactiveren. Tijdens deze gevaarlijke missie werd hij ziek en werd hij verzorgd door een 23-jarige verpleegster, Rose. Ze worden verliefd en besluiten zich in Verneuil te vestigen om samen hun eerste wijngaard te verbouwen. Inmiddels staat Jérôme aan het roer. Naast de Champagne brut hebben we ook een rosé in het assortiment met veel rood fruit tonen als framboos en bosaardbei.

Bekijk alle champagnes in onze webshop en geniet tijdens deze feestdagen van een prachtige fles!