Aldrighetti

Valpolicella | Aldrighetti

De Italiaanse wijnstreek Valpolicella ligt in Veneto tussen Verona en het Gardameer. Een populaire streek omdat de wijnen aangenaam, soepel en doordrinkbaar zijn. Corvina is de basisdruif voor Valpolicella met een hoge zuurgraad en zachte tannines. De dikke schil beschermt de corvina tegen rot en schimmels, en dat is handig als deze druif gedroogd wordt voor de Amarone. Naast de corvina is de rondinella befaamd voor de aroma’s en molinara. De moilinara wordt vanwege zijn lichte kleur steeds minder gebruikt. Op de heuvels staat corvinone die een mooie paarse kleur heeft en daarom steeds belangrijker wordt. Valpolicella heeft als Unique Selling Point dat ze dezelfde wijn op vier verschillende manieren maakt: Valpolicella, Valpolicella Ripasso, Amarone en Recioto (een zoete wijn). Valpolicella is de gewone wijn. Ripasso fermenteert twee keer, waarbij de tweede keer vergist op de lees van de Amarone. Amarone wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Adrighetti maakt ook een Amarone look-a-like van ancellotta, negrara en oseleta: Ponte de la Tor.

Adrighetti

Het traditionele wijnhuis Aldrighetti bestaat sinds 1930 en is een van de meest authentieke wijnhuizen in Veneto. Het wijnhuis is gevestigd in Marano in het hart van Valpolicella Classico. De familie bezit slechts 4(!) hectare wijngaarden die zijn aangeplant met corvina, corvinone en rondinella. Ze focussen zich volledig op het maken van exclusieve niche wijnen met respect voor natuur en mens. Bio-diversiteit en duurzaamheid dus. Kwaliteit staat bij het huis voorop. Om de kwaliteit van de druiven hoog te houden wordt indien nodig het aantal druiven sterk uitgedund, dat is een tactiek die maar weinig huizen in Valpolicella toepassen. De zorgvuldige droogperiode en langdurige rijping in grote vaten laten de passie, traditie en toewijding zien van Aldrighetti.

De unieke wijnen van Adrighetti – want zoveel worden er niet gemaakt – zijn in Nederland verkrijgbaar bij VinVinWines

De wijnen

Adrighetti Valpolicella Classico Een robijnrode lichte wijn met fijne zuren en veel rood fruit, an-easy-drinking-wine met rode bessen en frambozen. Fris in de mond en super fruitig. €14,99

Adrighetti Valpolicella Classico Superiore Classico betekent het oorspronkelijke oudste gebied en daar moet ook de vinificatie plaatsvinden. De beste druiven worden voor de Classico. Is geconcentreerder, eleganter en verfijnder dan de gewone Valpolicella. €20,29

Adrighetti Valpolicella Ripasso Classico Valpolicella Ripasso heeft misschien een nog uniekere manier van wijnmaken dan de klassieke Amarone. Ripasso betekent letterlijk opnieuw passeren. De schilletjes van de Amarone droesen worden zodra de gisting is voltooid uit de wijn gefilterd en toegevoegd aan de Valpolicella. Hierna vindt een tweede gisting plaats die ongeveer 15 dagen in beslag neemt. Dit proces geeft de wijn Valpolicella meer body, structuur en aroma’s. Wanneer de tweede gisting is voltooid, rijpt de wijn 36 maanden in grote vaten. Een heerlijke, stevige jongen met bessen, kersen, tabak, vanille en kruiden. Dit is een echte eetwijn. €20,49

Adrighetti Amarone della Valpolicella Classico De druiven voor de Amarone worden 90 dagen gedroogd voor de fermentatie van circa 25 dagen. Hier worden de klassieke druiven gebruikt: corcina, rondinella en molinra. Intense rode kleur met aroma’s van vers rood fruit zoals bramen en kersen, chocolade en toast, met zoete tonen van vanille. In de mond warm, evenwichtig, met zachte tannines en hints van leer en zoethout. €37,49

Aldrighetti Ponte de la Tor Deze Amarone look-a-like van ancellotta, negrara en oseleta ondergaat dezelfde behandeling als de Amerone. De druiven worden 90 dagen ingedroogd en daarna heel langzaam vergist met inheemse gisten. Kan wel dertig dagen duren. Resultaat: een intens geconcentreerde wijn van 17% met cacao en koffie. Bijna een zwarte wijn met zwart fruit. Drink deze bij roasted beef o.i.d. €28,99